Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почела НАТО мисија Аир Полицинг: Италијански и грчки борбени авиони штите од данас ваздушни простор Црне Горе

Објављено: 05.06.2018. 21:00 Аутор: Министарство одбране
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Данас је и званично у Црној Гори почела НАТО мисија Аир Полицинг. Убудуће ће ваздушни простор Црне Горе штитити и њме патролирати борбени авиони Ваздухопловних снага Италије и Ваздухопловних снага Грчке. 

На церемонији одржаној тим поводом на војном аеродрому у Голубовцима, борбени авиони ове двије савезничке земље приказали су показну вјежбу приземљења “летилице – уљеза”, којег је представљао Владин авион. 

“Оно што смо данас видјели, само је мали дио бенефита које Црна Гора црпи из НАТО. Ово је показатељ исправности политика и одлука које смо донијели у претходном периоду. Данас се осјећамо сигурнији и безбједнији, јер су наше границе, небо и море заштићени и од ненамјерних и од намјерних злоупотреба”, казао је министар одбране, мр Предраг Бошковић

Он се захвалио свим чланицама Алијансе које су препознале све што је Црна Гора у претходном периоду урадила, да би потом у рекордном року ратификовале све неопходне протоколе. Министар се посебно захвалио Италији и Грчкој, које су прихватиле да у име свих осталих чланица Алијансе, надзиру црногорско небо. 

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


“Један за све и сви за једнога. Црна Гора, као и 28 савезница прије ње, од данас ће схватити шта то значи јединство заједничких вриједности, посвећеност заједничкој сигурности и концепт колективне одбране”, казао је бригадни генерал Роберто ди Марко (Роберто ди Марцо), замјеник команданта Ваздухопловног центра за команду и контролу распоредивих снага (Деплоyабле Аир Цомманд анд Цонтрол Центре). Он је у име НАТО озваничио данас почетак мисије Аир Полицинг у Црној Гори.
Генерал ди Марко је нагласио да је ријеч о мирнодопској мисији, очигледном примјеру принципа колективне безбједности, који је у самој суштини Сјеверноатлантског споразума. 

Генерал је казао да НАТО цијени допринос Црне Горе заједничкој евроатлантској сигурности, кроз НАТО вођене мисије и операције, наглашавајући наш допринос у мисији Ресолуте Суппорт у Авганистану. “Црна Гора је наставила да помаже консолидацији стабилности и сигурности на Западном Балкану. Пријем Црне Горе у НАТО је најскорији примјер НАТО политике отворених врата и бенефита које ова политика доноси у заштити евроатлантске сигурности”, закључио је НАТО генерал. 

Присутнима се обратио и командант Борбених снага италијанског ваздухопловства (Цомандо Форзе да Цомбаттименто), генералмајор Силвано Фриђерио (Силвано Фригерио). Он је казао да је ово још једна прилика за мапирање пута регионалне безбједности, још један камен у јачању НАТО кохезије, али и опипљив израз посвећености Алијансе новом савезнику. “Одговорићемо на свако потенцијално угрожавање црногорског суверенитета”, истакао је генералмајор Фриђерио. 

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Манфред Ројденбах (Манфред Реуденбацх), замјеник шефа Канцеларије за односе са јавношћу у Савезничкој ваздушној команди (Аллиед Аир Цомманд), је прије показне вјежбе у аеродромском хангару одржао брифинг за новинаре и госте о командној НАТО структури, о структури Савезниичке ваздушне команде, као и о мисији Аир Полицинг и њеним кључним елементима. 

Свечаној церемонији присуствовали су и амбасадори Републике Италије и Републике Грчке у Црној Гори, Лука Целиоли (Луца Зелиоли) и Сотириос Атанасиу (Сотириос Атанасиоу). 

Мисија заштите ваздушног простора (Аир Полицинг) представља један од најзначајнијих облика директне користи чланства Црне Горе у НАТО-у.

Имајући у виду ограничене сопствене капацитете, Црна Гора добија од савезника подршку у области заштите ваздушног простора, кроз мисију НАТО-а која је неборбеног карактера, а за коју Црна Гора неће имати никакве додатне финансијске обавезе осим оних које су већ предвиђене за заједнички буџет НАТО-а.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

НАТО-ва Мисија заштите ваздушног простора обезбјеђује интегритет ваздушног простора држава савезница и њихову заштиту кроз стално патролирање које се изводи у оквиру НАТО-вог Интегрисаног система ваздушне и ракетне заштите (НАТО Интегратед Аир анд Миссиле Дефенце Сyстем - НАТИНАМДС).


МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?