Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Vraneškoj dolini započeo obilaske seoskih puteva koje koriste koncesionari šuma: Putevi da se hitno saniraju ili slijedi raskid ugovora

Objavljeno: 06.06.2018. 04:30 Autor: MPRR
MPRR MPRR
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović obišao je danas zajedno sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje Petrom Smolovićem i koncesionarima, seoske puteve na području Vraneške doline, kako bi napravio neposredan uvid u stanje tih puteva i odnos koncesionara prema lokalnoj infrastrukturi. 

Simović je obišao lokalne puteve na relaciji Kovren – Gorice - Klanac, koje je u prethodnom periodu koristilo više koncesionara, kao i lokalni put Tomaševo – Sokolac – Pisana Jela koji koristi jedan koncesionar. 

Potpredsjednik Simović saopštio je da su povod današnjeg obilaska kontinuirane primjedbe, sugestije i nezadovoljstvo od strane mještana sa ključnom porukom: „Koncesionari uništiše seosku infrastrukturu“. 

MPRR MPRR
Kazao je da su se takve primjedbe čule u brojnim opštinama.

“Kazao sam da ćemo veoma brzo obići te koncesione puteve, da ćemo napraviti neposredni uvid na terenu, da ćemo to uraditi zajedno sa koncesionarima, sa odgovornim iz lokalne samouprave, odgovornim iz Uprave za šume, i zajedno sa predstavnicima mještana. To danas i realizujemo u Bijelom Polju na području Vraneške doline“, kazao je Simović.

Nakon obilaska prvog putnog pravca Kovren – Gorice – Klanac, potrpredsjednik Simović je saopštio da su mještani bili potpuno u pravu. 

„Ja bih čak rekao, ne sa toliko negativnih ocjena i komentara, kako to stvarno izgleda na terenu. To  izgleda lošije nego što sam i pomišljao“, istakao je Simović. 

To, kako je kazao, znači da treba svi zajedno da pojačamo nadzornu aktivnost, prije svega Uprava za šume sa posebnom odgovornošću područnih jedinica u dijelu svakodnevnog nadzora nad koncesionarima. Lokalne samouprave posredstvom nadležnih sekretarijata treba da pojačaju nadzor korišćenja lokalne putne infrastrukture. 

Simović je istakao da Uprava za šume mora biti angažovanija i da raskida koncesione ugovore prema neodgovornim koncesionarima.

„Mislim da ova slika treba da bude opomena za sve nas, a ono što smo se danas dogovorili jeste da se u najkraćem roku, u organizaciji lokalne samouprave i Uprave za šume, organizuju sastanci sa dosadašnjim koncesionarima koji su uništili ove puteve, sadašnjih koncesionara koji će ih u narednom periodu koristiti, i da se naprave jasne instrukcije -  šta ko treba da uradi, šta ko treba da plati, koliko sati koje mašine da rade, koliko kubika materijala za nasip, i koja je to dinamika da se realizuje“, kazao je Simović. 

MPRR MPRR
Potpredsjednik Vlade najavio je da će u narednom periodu obići ostale koncesionare šuma u crnogorskim opštinama. „Jeste da to traži vremena, energije, ali ćemo kod svih doći i napravićemo neposredan uvid u stanje na terenu. Prosto više nećemo tolerisati takav odnos koncesionara prema lokalnoj seoskoj infrastrukturi“, poručio je Simović.

On je pozvao koncesionare da se osvrnu oko sebe, suoče sa stanjem infrastrukture koju koriste i preduzmu hitne mjere na sanaciji.  

Ohrabreni pozitivnim primjerom

Prilikom obilaska drugog putnog pravca Tomaševo – Sokolac – Pisana Jela,  Simović je konstatovao da je put u zadovoljavajućem stanju i da ovakav odnos koncesionara treba da bude primjer ostalim.  

Tom prilikom, dogovoreno je da i ovaj koncesionar učestvuje u sanaciji oštećenog puta koje su prethodno obišli i da svoj doprinos, jer želi solidarno da učestvuje, iako je u manjoj mjeri koristio i te puteve u prethodnom periodu. 

„Poruka za sve koncesionare: Sve ćemo vas obići, napraviti neposredan uvid i dogovoriti dalje korake. Nastavićemo partenrstvo tamo gdje imamo održivo korišćenje šumskih resursa, šumski red i odgovoran odnos  prema  putnoj infrastrukturi. Tamo gdje toga nema, ugovori će biti raskinuti“, poručio je Simović.




PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?