Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Вранешкој долини започео обиласке сеоских путева које користе концесионари шума: Путеви да се хитно санирају или слиједи раскид уговора

Објављено: 06.06.2018. 04:30 Аутор: МПРР
MPRR MPRR
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић обишао је данас заједно са предсједником Општине Бијело Поље Петром Смоловићем и концесионарима, сеоске путеве на подручју Вранешке долине, како би направио непосредан увид у стање тих путева и однос концесионара према локалној инфраструктури. 

Симовић је обишао локалне путеве на релацији Коврен – Горице - Кланац, које је у претходном периоду користило више концесионара, као и локални пут Томашево – Соколац – Писана Јела који користи један концесионар. 

Потпредсједник Симовић саопштио је да су повод данашњег обиласка континуиране примједбе, сугестије и незадовољство од стране мјештана са кључном поруком: „Концесионари уништише сеоску инфраструктуру“. 

MPRR MPRR
Казао је да су се такве примједбе чуле у бројним општинама.

“Казао сам да ћемо веома брзо обићи те концесионе путеве, да ћемо направити непосредни увид на терену, да ћемо то урадити заједно са концесионарима, са одговорним из локалне самоуправе, одговорним из Управе за шуме, и заједно са представницима мјештана. То данас и реализујемо у Бијелом Пољу на подручју Вранешке долине“, казао је Симовић.

Након обиласка првог путног правца Коврен – Горице – Кланац, потрпредсједник Симовић је саопштио да су мјештани били потпуно у праву. 

„Ја бих чак рекао, не са толико негативних оцјена и коментара, како то стварно изгледа на терену. То  изгледа лошије него што сам и помишљао“, истакао је Симовић. 

То, како је казао, значи да треба сви заједно да појачамо надзорну активност, прије свега Управа за шуме са посебном одговорношћу подручних јединица у дијелу свакодневног надзора над концесионарима. Локалне самоуправе посредством надлежних секретаријата треба да појачају надзор коришћења локалне путне инфраструктуре. 

Симовић је истакао да Управа за шуме мора бити ангажованија и да раскида концесионе уговоре према неодговорним концесионарима.

„Мислим да ова слика треба да буде опомена за све нас, а оно што смо се данас договорили јесте да се у најкраћем року, у организацији локалне самоуправе и Управе за шуме, организују састанци са досадашњим концесионарима који су уништили ове путеве, садашњих концесионара који ће их у наредном периоду користити, и да се направе јасне инструкције -  шта ко треба да уради, шта ко треба да плати, колико сати које машине да раде, колико кубика материјала за насип, и која је то динамика да се реализује“, казао је Симовић. 

MPRR MPRR
Потпредсједник Владе најавио је да ће у наредном периоду обићи остале концесионаре шума у црногорским општинама. „Јесте да то тражи времена, енергије, али ћемо код свих доћи и направићемо непосредан увид у стање на терену. Просто више нећемо толерисати такав однос концесионара према локалној сеоској инфраструктури“, поручио је Симовић.

Он је позвао концесионаре да се осврну око себе, суоче са стањем инфраструктуре коју користе и предузму хитне мјере на санацији.  

Охрабрени позитивним примјером

Приликом обиласка другог путног правца Томашево – Соколац – Писана Јела,  Симовић је констатовао да је пут у задовољавајућем стању и да овакав однос концесионара треба да буде примјер осталим.  

Том приликом, договорено је да и овај концесионар учествује у санацији оштећеног пута које су претходно обишли и да свој допринос, јер жели солидарно да учествује, иако је у мањој мјери користио и те путеве у претходном периоду. 

„Порука за све концесионаре: Све ћемо вас обићи, направити непосредан увид и договорити даље кораке. Наставићемо партенрство тамо гдје имамо одрживо коришћење шумских ресурса, шумски ред и одговоран однос  према  путној инфраструктури. Тамо гдје тога нема, уговори ће бити раскинути“, поручио је Симовић.




ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?