Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada spremna na dodatne napore u cilju veće inkluzije Roma i Egipćana

Objavljeno: 13.06.2018. 18:16 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Video: Sastanak potpredsjednika Vlade Zorana Pažina sa zamjenicom generalnog direktora za proširenje u EK Katarinom Maternovom - kadrovi

Vlada Crne Gore spremna je da uloži dodatne napore u cilju poboljšanja položaja Roma i Egipćana i njihove veće inkluzije u crnogorsko društvo, posebno u oblasti socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja, kao osnova za ukupan društveni i ekonomski napredak ove zajednice, istakao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u razgovoru sa zamjenicom generalnog direktora za proširenje u Evropskoj komisiji Katarinom Maternovom.

„Danas imamo preko 8000 građana koji se izjašnjavaju kao pripadnici romske ili egipćanske populacije. U pitanju je značajna zajednica koja zaslužuje punu pažnju društva,“ saopštio je Potpredsjednik. 

Na sastanku, koji je organizovan povodom razmatranja položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, Potpredsjednik je izrazio zahvalnost za napore i sredstva koja Evropska unija i druge međunarodne organizacije ulažu u politiku inkluzije u Crnoj Gori, dodajući da će nedavno istraživanje koje su zajednički sproveli UN, Svjetska banka i EU ponuditi dragocjene smjernice za dalji rad na unapređenju položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

Gospođa Maternova je pozdravila odlučnost Vlade da uloži dodatne napore ka većem stepenu integracije romske i egipćanske zajednice u crnogorsko društvo.

Izrazila je, u tom kontekstu, spremnost Evropske unije da nastavi da podržava reformske procese u Crnoj Gori u cilju usvajanja najviših evropskih standarda u oblasti zaštite i afirmacije prava marginalizovnih društvenih grupa.

Nakon sastanka, potpredsjednik Pažin, gospođa Maternova i predstavnik NVO Mladi Romi Samir Jaha govorili su na otvaranju seminara „Inkluzivno društvo: Uređenje socio-ekonomskog položaja Roma i Egipćana“.
 
 
KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?