Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада спремна на додатне напоре у циљу веће инклузије Рома и Египћана

Објављено: 13.06.2018. 18:16 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: Састанак потпредсједника Владе Зорана Пажина са замјеницом генералног директора за проширење у ЕК Катарином Матерновом - кадрови

Влада Црне Горе спремна је да уложи додатне напоре у циљу побољшања положаја Рома и Египћана и њихове веће инклузије у црногорско друштво, посебно у области социјалне заштите, здравства и образовања, као основа за укупан друштвени и економски напредак ове заједнице, истакао је потпредсједник Владе Зоран Пажин у разговору са замјеницом генералног директора за проширење у Европској комисији Катарином Матерновом.

„Данас имамо преко 8000 грађана који се изјашњавају као припадници ромске или египћанске популације. У питању је значајна заједница која заслужује пуну пажњу друштва,“ саопштио је Потпредсједник. 

На састанку, који је организован поводом разматрања положаја Рома и Египћана у Црној Гори, Потпредсједник је изразио захвалност за напоре и средства која Европска унија и друге међународне организације улажу у политику инклузије у Црној Гори, додајући да ће недавно истраживање које су заједнички спровели УН, Свјетска банка и ЕУ понудити драгоцјене смјернице за даљи рад на унапређењу положаја Рома и Египћана у Црној Гори.

Госпођа Матернова је поздравила одлучност Владе да уложи додатне напоре ка већем степену интеграције ромске и египћанске заједнице у црногорско друштво.

Изразила је, у том контексту, спремност Европске уније да настави да подржава реформске процесе у Црној Гори у циљу усвајања највиших европских стандарда у области заштите и афирмације права маргинализовних друштвених група.

Након састанка, потпредсједник Пажин, госпођа Матернова и представник НВО Млади Роми Самир Јаха говорили су на отварању семинара „Инклузивно друштво: Уређење социо-економског положаја Рома и Египћана“.
 
 
КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?