Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Premijer Duško Marković uručio plakete zlatnim crnogorskim vaterpolistima iz Malage 2008: prva crnogorska medalja pretvorila se u nacionalnu buktinju

Premijer Duško Marković uručio plakete zlatnim crnogorskim vaterpolistima iz Malage 2008: prva crnogorska medalja pretvorila se u nacionalnu buktinju
Datum objave 11.07.2018 15:30 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu


      
  
                                                                                  
Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas uručujući plakete vaterpolo reprezentaciji Crne Gore koja je na Evropskom prvenstvu održanom 2008. godine u Malagi osvojila zlatnu medalju da je prva medalja nakon obnove državne nezavisnosti i tim koji je osvojio najznačajnije doprinio razvijanju kulta reprezentacije i igranja pod zastavom i grbom Crne Gore.

„Vaša medalja iz 2008. ne samo da sjaji nego se pretvorila se u nacionalnu buktinju koja obilježava Crnu Goru i njene sveukupne vrijednosti“ – rekao je Premijer podsjećajući na simboliku da je medalja izvojevana na isti dana kada su se naši preci u XIX i XX vijeku borili i izborili za našu državu – Crnu Goru.

„Ovaj jubilej je potvrda da u Crnoj Gori posjedujemo sveobuhvatnu i nacionalnu kulturu sjećanja na vrijednosti i rezltate koje ostvaruju naši građani. Ponosni smo na vašu zlatnu medalju i na vatru koja od 2008. bukti“ – rekao je premijer. Dodao je da će Crna Gora uvijek znati da cijeni one koji su ostvarili zavidne rezultate za svoju državu i da je Vlada i uz vaterpoliste iz 2008. i uz njihove današnje nasljednike.

Ministar sporta Nikola Janović, i sam igrač i kapiten zlatnih „ajkula“ iz 2008, rekao je obraćajući se svojim saigračima da se ne pamti da je neka država došla do pobjede na onako impresivan način, kao što je to 2008. uradila Crna Gora u Malagi, ali ni to da je jedna selekcija i debitovala i pobijedila, kao što je to učinila crnogorska vaterpolo reprezentacija.

„Dvije godine nakon referenduma o nezavisnosti, tog 13. jula 2008. na trenutak su nestale sve političke podjele na naše i njihove. U vodu su tada pale sve razlike, a na površinu je isplivala pobjeda Crne Gore. Čista kao suza Evrope, bistra kao durmitorske gorske oči, gorostasna kao Lovćen, snažna i velelepna kao kotorski bedemi. Mediji su na sva zvona javili 'Crna Gora je šampion Evrope', dok su crnogorske ulice i trgove preplavile crvene rijeke vatrenih navijača“ – rekao je ministar Janović.

Nekadašnji član šampionske reprezentacije rekao je da je deset godina kasnije, Malaga i dalje naš najveći dosanjani san i uspjeh, koji je kao svetionik bio inspiracija i obasjao put mladim crnogorskim sportistima, da svih ovih godina samouvjereno i odvažno, pronose slavu Crne Gore širom svijeta“.

Predsjednik Vlade je na svečanosti uručio vaterpolistima plakete „U znak sjećanja na jedan od najvećih uspjeha u istoriji crnogorskog sporta, koji je dao poseban doprinos, afirmaciji nezavisnosti države Crne Gore”.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE