Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић уручио плакете златним црногорским ватерполистима из Малаге 2008: прва црногорска медаља претворила се у националну буктињу

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

      
  
                                                                                  
Предсједник Владе Душко Марковић поручио је данас уручујући плакете ватерполо репрезентацији Црне Горе која је на Европском првенству одржаном 2008. године у Малаги освојила златну медаљу да је прва медаља након обнове државне независности и тим који је освојио најзначајније допринио развијању култа репрезентације и играња под заставом и грбом Црне Горе.

„Ваша медаља из 2008. не само да сјаји него се претворила се у националну буктињу која обиљежава Црну Гору и њене свеукупне вриједности“ – рекао је Премијер подсјећајући на симболику да је медаља извојевана на исти дана када су се наши преци у XИX и XX вијеку борили и изборили за нашу државу – Црну Гору.

„Овај јубилеј је потврда да у Црној Гори посједујемо свеобухватну и националну културу сјећања на вриједности и резлтате које остварују наши грађани. Поносни смо на вашу златну медаљу и на ватру која од 2008. букти“ – рекао је премијер. Додао је да ће Црна Гора увијек знати да цијени оне који су остварили завидне резултате за своју државу и да је Влада и уз ватерполисте из 2008. и уз њихове данашње насљеднике.

Министар спорта Никола Јановић, и сам играч и капитен златних „ајкула“ из 2008, рекао је обраћајући се својим саиграчима да се не памти да је нека држава дошла до побједе на онако импресиван начин, као што је то 2008. урадила Црна Гора у Малаги, али ни то да је једна селекција и дебитовала и побиједила, као што је то учинила црногорска ватерполо репрезентација.

„Двије године након референдума о независности, тог 13. јула 2008. на тренутак су нестале све политичке подјеле на наше и њихове. У воду су тада пале све разлике, а на површину је испливала побједа Црне Горе. Чиста као суза Европе, бистра као дурмиторске горске очи, горостасна као Ловћен, снажна и велелепна као которски бедеми. Медији су на сва звона јавили 'Црна Гора је шампион Европе', док су црногорске улице и тргове преплавиле црвене ријеке ватрених навијача“ – рекао је министар Јановић.

Некадашњи члан шампионске репрезентације рекао је да је десет година касније, Малага и даље наш највећи досањани сан и успјех, који је као светионик био инспирација и обасјао пут младим црногорским спортистима, да свих ових година самоувјерено и одважно, проносе славу Црне Горе широм свијета“.

Предсједник Владе је на свечаности уручио ватерполистима плакете „У знак сјећања на један од највећих успјеха у историји црногорског спорта, који је дао посебан допринос, афирмацији независности државе Црне Горе”.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

   
       
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?