Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora posvećena ispunjavanju završnih mjerila za više poglavlja

Objavljeno: 18.09.2018. 19:30 Autor: KEI
Crna Gora predano radi na ispunjavanju završnih mjerila u poglavljima koja se odnose na oblasti inovacija, ljudskih resursa, informatičkog društva i socijalne politike. Odlučni smo da zadržimo dobru dinamiku sprovođenja reformi i dostignemo standarde najrazvijenijih zemalja Evrope, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je danas otvorio osmi sastanak Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku, tokom kog su se predstavnici crnogorske pregovaračke strukture i Evropske komisije osvrnuli na rezultate koje je Crna Gora postigla u pregovaračkom procesu u oblastima obuhvaćenim Pododborom.

Na sastanku su razmotrene tekuće aktivnosti, kao i predstojeće ključne obaveze i planovi u poglavljima 2 - Sloboda kretanja radnika, 10 - Informatičko društvo i mediji, 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, 25 - Nauka i istraživanje i 26 - Obrazovanje i kultura.

KEI

Drljević je podsjetio na napore Crne Gore prema dostizanju standarda koji su neophodni za članstvo u Evropskoj uniji, navodeći da uspjehu reformi svjedoči i 31 otvoreno poglavlje, od kojih su tri zatvorena. „Kada govorimo o završnim mjerilima za poglavlja koja su obuhvaćena ovim Pododborom, istakao bih da Crna Gora predano radi na njihovom ispunjavanju“.

Glavni pregovarač je naglasio da je Crna Gora svjesna da je uspostavljanje stabilnog naučnog i obrazovnog sistema osnova modernog društva i pokretač unapređenja životnog standarda Dodao je da oblasti nauke, istraživanja, obrazovanja i kulture predstavljaju posebno važan element razvoja svake države.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje, Barbara Hesus Žimeno, poručila je da proces pregovora nije samo otvaranje i zatvaranje poglavlja, već naporan posao i posvećenost obje strane. Podsjetila je na govor predsjednika Evropske komisije o stanju Unije, tokom kog je istakao posvećenost EU u odnosu na Zapadni Balkan i Crnu Goru.

KEI

Hesus Žimeno se osvrnula na značaj i uticaj Programa ekonomskih reformi na oblasti koje EU želi da podrži, poput obrazovanja, socijalne politike i tržišta rada.

Istakla je da je od prošlogodišnjeg sastanka Pododbora ostvaren vidljiv napredak u svim oblastima, iako predstoji još posla.

„Čestitamo Crnoj Gori na napretku koji je ostvaren od prošlogodišnjeg Pododbora. Postoje i dalje izazovi, na primjer u poglavlju 2 u kontekstu slobode kretanja, u poglavlju 10 vezano za audiovezuelne medijske servise, u poglavlju 19 u oblasti nezaposlenosti i u poglavlju 25 i 26, kad govorimo o obrazovanju“, navela je ona.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?