Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора посвећена испуњавању завршних мјерила за више поглавља

Објављено: 18.09.2018. 19:30 Аутор: КЕИ
Црна Гора предано ради на испуњавању завршних мјерила у поглављима која се односе на области иновација, људских ресурса, информатичког друштва и социјалне политике. Одлучни смо да задржимо добру динамику спровођења реформи и достигнемо стандарде најразвијенијих земаља Европе, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић.

Он је данас отворио осми састанак Пододбора за иновације, људске ресурсе, информатичко друштво и социјалну политику, током ког су се представници црногорске преговарачке структуре и Европске комисије осврнули на резултате које је Црна Гора постигла у преговарачком процесу у областима обухваћеним Пододбором.

На састанку су размотрене текуће активности, као и предстојеће кључне обавезе и планови у поглављима 2 - Слобода кретања радника, 10 - Информатичко друштво и медији, 19 - Социјална политика и запошљавање, 25 - Наука и истраживање и 26 - Образовање и култура.

KEI

Дрљевић је подсјетио на напоре Црне Горе према достизању стандарда који су неопходни за чланство у Европској унији, наводећи да успјеху реформи свједочи и 31 отворено поглавље, од којих су три затворена. „Када говоримо о завршним мјерилима за поглавља која су обухваћена овим Пододбором, истакао бих да Црна Гора предано ради на њиховом испуњавању“.

Главни преговарач је нагласио да је Црна Гора свјесна да је успостављање стабилног научног и образовног система основа модерног друштва и покретач унапређења животног стандарда Додао је да области науке, истраживања, образовања и културе представљају посебно важан елемент развоја сваке државе.

Замјеница шефа Јединице за Црну Гору у Генералном директорату за проширење, Барбара Хесус Жимено, поручила је да процес преговора није само отварање и затварање поглавља, већ напоран посао и посвећеност обје стране. Подсјетила је на говор предсједника Европске комисије о стању Уније, током ког је истакао посвећеност ЕУ у односу на Западни Балкан и Црну Гору.

KEI

Хесус Жимено се осврнула на значај и утицај Програма економских реформи на области које ЕУ жели да подржи, попут образовања, социјалне политике и тржишта рада.

Истакла је да је од прошлогодишњег састанка Пододбора остварен видљив напредак у свим областима, иако предстоји још посла.

„Честитамо Црној Гори на напретку који је остварен од прошлогодишњег Пододбора. Постоје и даље изазови, на примјер у поглављу 2 у контексту слободе кретања, у поглављу 10 везано за аудиовезуелне медијске сервисе, у поглављу 19 у области незапослености и у поглављу 25 и 26, кад говоримо о образовању“, навела је она.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?