Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković razgovarao sa evropskom komesarkom za digitalnu ekonomiju: Digitalizacija i razvoj inovativnosti je najbolje ulaganje u budućnost

Objavljeno: 08.10.2018. 19:59 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

FOTO: Sastanak premijera Duška Markovića sa evropskom komesarkom za digitalnu ekonomiju i društvo Marijom Gabriel (14.1 MB)

FOTO: Izjave za medije premijera Duška Markovića i evropske komesarke za digitalnu ekonomiju i drustvo Marije Gabriel (33.5 MB)


Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da je digitalizacija danas jedan od najvažnijih preduslova za razvoj i povećanje konkurentnosti ekonomije i modernog društva, koja nosi ogromne potencijale i saopštio da Crna Gora, uz podršku Evropske komisije i u okviru Berlinskog procesa, aktivno radi na realizaciji ciljeva postavljenih digitalnom agendom Zapadnog Balkana.

„Ostvaren je značajan napredak, ka podsticanju razvoja inovativnosti, razvoja e-uprave, širokopojasnog pristupa internetu, digitalizacije poslovnih procesa u privredi. To je najbolje ulaganje u budućnost. Jedan od važnih aspekata digitalne ere, koji želim i u ovom kontekstu da pomenem, je jačanje kapaciteta sajber bezbjednosti, gdje takođe sarađujemo i sa državama članicama NATO-a i Evropske unije“ – saopštio je predsjednik Vlade nakon sastanka sa evropskom komesarkom za digitalno društvo i ekonomiju Marijom Gabriel koja boravi u Crnoj Gori povodom održavanja sastanka resornih ministara država Zapadnog Balkana na temu digitalne agende regiona.

Izrazivši zadovoljstvo povodom boravka u Crnoj Gori, evropska komesarka je poručila da je digitalna agenda od izuzetnog značaja za zemlje Zapadnog Balkana, uzevši u obzir izazove sa kojima se region suočava danas i pozvala zemlje našeg regiona da aktivno pristupe sljedećem Startup Samitu koji će biti održan idućeg mjeseca u Sofiji.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Došla sam ovdje da bih čula i da bih razmijenila mišljenja i dodatno ojačala našu digitalnu saradnju. Dozvolite da najprije čestitam Crnoj Gori kao prvoj državi koja se 29. maja ove godine pridružila našem ISA 2 programu“ – rekla je komesarka Gabrijel dodajući da je riječ o projektu koji je važan za osiguravanje boljih digitalnih javnih usluga i prekogranične interoperabilnosti.

Komesarka Gabrijel je podsjetila da je digitalna agenda za regon Zapadnog Baljana pokrenuta prošle godine i da unutar agende postoji i ideja smanjenja tarifa za roaming u državama regiona i da se nastavljaju razgovori kako sa četiri početne države koje su se saglasile i Sporazumu sada dogovor bude proširen i na ostale države koje za to iskažu interes.

„Digitalna agenda za Zapadni Balkan je sveobuhvatni plan za unapređenje svakodnevice građana. Cilj joj je da pruži podršku regionu Zapanog Balkana kako bi uspio u svojoj digitalnoj transformaciji. U vezi sa tim morate dati krupni doprinos. Crna Gora igra tu važnu ulogu kao jedna od predvodnica u procesu pridruživanja Evropskoj uniji“ – rekla je evrospka komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Crne Gore.

Premijer Duško Marković izrazio je očekivanje da će Evropska unija prepoznati napore Crne Gore koja je predano radila na ispunjenju završnih mjerila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 10 – Informatičko društvo i mediji.
„Vjerujemo da će naši evropski partneri ocijeniti u narednom periodu da smo spremni za otvaranje preostala dva poglavlja“ – rekao je premijer Duško Marković.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću





SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?