Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић разговарао са европском комесарком за дигиталну економију: Дигитализација и развој иновативности је најбоље улагање у будућност

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

ФОТО: Састанак премијера Душка Марковића са европском комесарком за дигиталну економију и друштво Маријом Габриел (14.1 МБ)

ФОТО: Изјаве за медије премијера Душка Марковића и европске комесарке за дигиталну економију и друство Марије Габриел (33.5 МБ)


Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је да је дигитализација данас један од најважнијих предуслова за развој и повећање конкурентности економије и модерног друштва, која носи огромне потенцијале и саопштио да Црна Гора, уз подршку Европске комисије и у оквиру Берлинског процеса, активно ради на реализацији циљева постављених дигиталном агендом Западног Балкана.

„Остварен је значајан напредак, ка подстицању развоја иновативности, развоја е-управе, широкопојасног приступа интернету, дигитализације пословних процеса у привреди. То је најбоље улагање у будућност. Један од важних аспеката дигиталне ере, који желим и у овом контексту да поменем, је јачање капацитета сајбер безбједности, гдје такође сарађујемо и са државама чланицама НАТО-а и Европске уније“ – саопштио је предсједник Владе након састанка са европском комесарком за дигитално друштво и економију Маријом Габриел која борави у Црној Гори поводом одржавања састанка ресорних министара држава Западног Балкана на тему дигиталне агенде региона.

Изразивши задовољство поводом боравка у Црној Гори, европска комесарка је поручила да је дигитална агенда од изузетног значаја за земље Западног Балкана, узевши у обзир изазове са којима се регион суочава данас и позвала земље нашег региона да активно приступе сљедећем Стартуп Самиту који ће бити одржан идућег мјесеца у Софији.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Дошла сам овдје да бих чула и да бих размијенила мишљења и додатно ојачала нашу дигиталну сарадњу. Дозволите да најприје честитам Црној Гори као првој држави која се 29. маја ове године придружила нашем ИСА 2 програму“ – рекла је комесарка Габријел додајући да је ријеч о пројекту који је важан за осигуравање бољих дигиталних јавних услуга и прекограничне интероперабилности.

Комесарка Габријел је подсјетила да је дигитална агенда за регон Западног Баљана покренута прошле године и да унутар агенде постоји и идеја смањења тарифа за роаминг у државама региона и да се настављају разговори како са четири почетне државе које су се сагласиле и Споразуму сада договор буде проширен и на остале државе које за то искажу интерес.

„Дигитална агенда за Западни Балкан је свеобухватни план за унапређење свакодневице грађана. Циљ јој је да пружи подршку региону Запаног Балкана како би успио у својој дигиталној трансформацији. У вези са тим морате дати крупни допринос. Црна Гора игра ту важну улогу као једна од предводница у процесу придруживања Европској унији“ – рекла је евроспка комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габриел након састанка са предсједником Владе Црне Горе.

Премијер Душко Марковић изразио је очекивање да ће Европска унија препознати напоре Црне Горе која је предано радила на испуњењу завршних мјерила за затварање преговарачког поглавља 10 – Информатичко друштво и медији.
„Вјерујемо да ће наши европски партнери оцијенити у наредном периоду да смо спремни за отварање преостала два поглавља“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću





СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?