Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Pljevljima: Okupljanja na teme napretka Crne Gore naša su potreba i obaveza svih odgovornih i dobronamjernih

Objavljeno: 29.10.2018. 17:58 Autor: MPRR

MPRR Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, u ponedjeljak, 29. oktobra, otvorio je danas Drugu Nacionalnu konferenciju o poljoprivrednom i ruralnom razvoju, koja se ove godine održava u Pljevljima.

Konferenciju koja je međunarodnog karaktera već drugu godinu zaredom organizuje NVO „Mreža za ruralni razvoj“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Prva konferencija održana je prošle godine u Nikšiću. Skup predstavlja priliku za razmjenu ideja i iskustava u cilju daljeg unapređenja poljoprivrede i razvoja ruralnih područja u Crnoj Gori, kao i uspostavljanja intenzivinije buduće saradnje svih relevantnih aktera.

Obraćanje potpredsjednika Simovića prenosimo u cjelosti:

Uvaženi predsjednici opština, poštovani proizvođači, poštovani gosti. Zadovoljstvo mi je da prisustvujem drugoj nacionalnoj konferenciji o poljoprivredi i ruralnom razvoju i da Vas pozdravim u ime Vlade Crne Gore.

Zahvaljujem se našim današnjim domaćinima, opštini Pljevlja, koja raspolaže sa izdašnim potencijalima za razvoj poljoprivrede i koja zahvaljujući odgovornoj lokalnoj upravi pokazuje domaćinski odnos prema potrebama i vrijednih domaćina i potrebama pljevaljskih sela.

Čestitam organizatoru, Mreži za ruralni razvoj Crne Gore, na organizaciji konferencije.

Zadovoljstvo mi je što konferencija poprima i regionalni značaj.

Zahvalnost i Stalnoj radnoj grupi za regionalni ruralni razvoj na podršci u organizaciji konferencije.

Želim da ova konferencija postane tradicionalna i da bude zajednička prilika za analizu iskoraka u razvoju naše poljoprivrede i rezultata ruralnog razvoja, gdje ćemo razmjenjivati regionalna iskustva i gdje ćemo sagledavati usaglašenost naših politika sa Zajedničkom evropskom poljoprivrednom politikom.

Želim da ova, kao i konferencije u budućnosti, budu izraz našeg najšireg partnerstva i zajedništva, gdje smo na okupu svi:

- Vrijedni domaćini,

- Preduzetnici,

- Odgovorni i sa državnog i sa lokalnog nivoa,

- Predstavnici struke i nauke,

- Civilni sektor,

- Gosti iz regiona i

- Naši evropski partneri.

MPRRU našoj tradiciji moba je bila simbol zajedništva, solidarnosti i udruženih napora. Bila je jedno od crnogorskih pravila života.

Crnogorski slobodari u pauzi vojevanja za čuvanje i stvaranje svoje države, stizali su da vode bitku i za brašnjenike svojih porodica.

I na mobama su bili zajedno da se imanja što prije srede, da se djeci ostavi sigurnost obroka i da krov nad glavom bude sigurniji. Crna Gora je tako opstajala snagom i logikom mobe i solidarnosti, u kojoj se i u volji i u nevolji pružala ruka podrške i tako udružena snaga bivala nepobjedivom.

Jednako tako i danas svi mi zajedno tragamo za rješenjima, kako da unaprijedimo našu poljoprivredu i kako da život na selu učinimo kvalitetnijim. U tim naporima ima dosta posla i mjesta za sve dobronamjerne na svim nivoima.

Ovakav pristup najbolja je garancija ukupnog napretka i sigurnog puta ka našoj evropskoj adresi.

Evropa je potrebna Crnoj Gori, kao što je i Crna Gora potrebna Evropi.

U dosadašnjim procesima Crna Gora je jasno pokazala da hoće i da može da usvaja najviše evropske standarde u svim oblastima.

Istovremeno Crna Gora će u bogati evropski vrednosni mozaik unijeti svoju tradiciju, svoju kulturu, svoje specifičnosti, očuvane prirodne resurse i svoje autohtone proizvode.

Na evropsku trpezu hrane unijećemo ono što je svakim danom sve vrednije i što se sve više traži – unijećemo proizvode i hranu sa više boje, sa više mirisa i više ukusa.

Ovakva okupljanja i ovakve teme, teme napretka i dobra za sve građane Crne Gore, naša su ovovremena potreba i obaveza svih odgovornih ljudi.

Nažalost, svjedoci smo da ima i drugih ideja i poziva za okupljanja koja ne vode napretku. Crna Gora je vjekovima iza sebe naučila da prepozna i takve mobe i okupljanja utemeljena na pokušaju grubog falsifikovanja istorijskih činjenica i pokušaju slavlja događaja koji su brisali i poništavali Crnu Goru.

Crna Gora neće da se vraća na te balkanske stranputice.

Crna Gora je jasno pokazala da želi i da aktivno doprinosi stabilnosti, slozi, multietničkom skladu, dijalogu, razumijevanju i u Crnoj Gori i u regionu i u svijetu.

Vlada će posvećeno nastaviti da snaži ove vrijednosti, i neće dozvoliti da bilo koji od ovih interesa države i građana bude ugrožen.

Vlada će posebno aktivno i odgovorno nastaviti da se bavi vitalnim temama za građane, a to su:

- rast životnog standarda,

- nova radna mjesta,

- održivo korišćenje prirodnih resursa,

- razvoj poljoprivrede i sela,

- unapređenje zdravstva,

- obrazovanja,

- kulture,

- sporta i

- podrške onima kojima je potrebna.

Da bi ostvarili ove ciljeve, moramo ostvariti dugoročan dinamični rast ekonomije, realizaciju velikih kapitalnih infrastrukturnih investicija, a to je moguće u uslovima ukupne stabilnosti koju smo izgradili i koju ćemo sačuvati u Crnoj Gori.

Razvoj i napredak su apsolutni prioriteti i nemaju alternativu. Za to smo od građana dobili mandat povjerenja i odgovornosti i tome ćemo odgovoriti odlučno i posvećeno.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?