Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Пљевљима: Окупљања на теме напретка Црне Горе наша су потреба и обавеза свих одговорних и добронамјерних

Објављено: 29.10.2018. 17:58 Аутор: МПРР

MPRR Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, у понедјељак, 29. октобра, отворио је данас Другу Националну конференцију о пољопривредном и руралном развоју, која се ове године одржава у Пљевљима.

Конференцију која је међународног карактера већ другу годину заредом организује НВО „Мрежа за рурални развој“, а под покровитељством Министарства пољопривреде и руралног развоја. Прва конференција одржана је прошле године у Никшићу. Скуп представља прилику за размјену идеја и искустава у циљу даљег унапређења пољопривреде и развоја руралних подручја у Црној Гори, као и успостављања интензивиније будуће сарадње свих релевантних актера.

Обраћање потпредсједника Симовића преносимо у цјелости:

Уважени предсједници општина, поштовани произвођачи, поштовани гости. Задовољство ми је да присуствујем другој националној конференцији о пољопривреди и руралном развоју и да Вас поздравим у име Владе Црне Горе.

Захваљујем се нашим данашњим домаћинима, општини Пљевља, која располаже са издашним потенцијалима за развој пољопривреде и која захваљујући одговорној локалној управи показује домаћински однос према потребама и вриједних домаћина и потребама пљеваљских села.

Честитам организатору, Мрежи за рурални развој Црне Горе, на организацији конференције.

Задовољство ми је што конференција поприма и регионални значај.

Захвалност и Сталној радној групи за регионални рурални развој на подршци у организацији конференције.

Желим да ова конференција постане традиционална и да буде заједничка прилика за анализу искорака у развоју наше пољопривреде и резултата руралног развоја, гдје ћемо размјењивати регионална искуства и гдје ћемо сагледавати усаглашеност наших политика са Заједничком европском пољопривредном политиком.

Желим да ова, као и конференције у будућности, буду израз нашег најширег партнерства и заједништва, гдје смо на окупу сви:

- Вриједни домаћини,

- Предузетници,

- Одговорни и са државног и са локалног нивоа,

- Представници струке и науке,

- Цивилни сектор,

- Гости из региона и

- Наши европски партнери.

MPRRУ нашој традицији моба је била симбол заједништва, солидарности и удружених напора. Била је једно од црногорских правила живота.

Црногорски слободари у паузи војевања за чување и стварање своје државе, стизали су да воде битку и за брашњенике својих породица.

И на мобама су били заједно да се имања што прије среде, да се дјеци остави сигурност оброка и да кров над главом буде сигурнији. Црна Гора је тако опстајала снагом и логиком мобе и солидарности, у којој се и у вољи и у невољи пружала рука подршке и тако удружена снага бивала непобједивом.

Једнако тако и данас сви ми заједно трагамо за рјешењима, како да унаприједимо нашу пољопривреду и како да живот на селу учинимо квалитетнијим. У тим напорима има доста посла и мјеста за све добронамјерне на свим нивоима.

Овакав приступ најбоља је гаранција укупног напретка и сигурног пута ка нашој европској адреси.

Европа је потребна Црној Гори, као што је и Црна Гора потребна Европи.

У досадашњим процесима Црна Гора је јасно показала да хоће и да може да усваја највише европске стандарде у свим областима.

Истовремено Црна Гора ће у богати европски вредносни мозаик унијети своју традицију, своју културу, своје специфичности, очуване природне ресурсе и своје аутохтоне производе.

На европску трпезу хране унијећемо оно што је сваким даном све вредније и што се све више тражи – унијећемо производе и храну са више боје, са више мириса и више укуса.

Оваква окупљања и овакве теме, теме напретка и добра за све грађане Црне Горе, наша су ововремена потреба и обавеза свих одговорних људи.

Нажалост, свједоци смо да има и других идеја и позива за окупљања која не воде напретку. Црна Гора је вјековима иза себе научила да препозна и такве мобе и окупљања утемељена на покушају грубог фалсификовања историјских чињеница и покушају славља догађаја који су брисали и поништавали Црну Гору.

Црна Гора неће да се враћа на те балканске странпутице.

Црна Гора је јасно показала да жели и да активно доприноси стабилности, слози, мултиетничком складу, дијалогу, разумијевању и у Црној Гори и у региону и у свијету.

Влада ће посвећено наставити да снажи ове вриједности, и неће дозволити да било који од ових интереса државе и грађана буде угрожен.

Влада ће посебно активно и одговорно наставити да се бави виталним темама за грађане, а то су:

- раст животног стандарда,

- нова радна мјеста,

- одрживо коришћење природних ресурса,

- развој пољопривреде и села,

- унапређење здравства,

- образовања,

- културе,

- спорта и

- подршке онима којима је потребна.

Да би остварили ове циљеве, морамо остварити дугорочан динамични раст економије, реализацију великих капиталних инфраструктурних инвестиција, а то је могуће у условима укупне стабилности коју смо изградили и коју ћемо сачувати у Црној Гори.

Развој и напредак су апсолутни приоритети и немају алтернативу. За то смо од грађана добили мандат повјерења и одговорности и томе ћемо одговорити одлучно и посвећено.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?