Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nastaviti dalje reforme u održavanju stabilnosti javnih finansija

Objavljeno: 22.11.2018. 20:40 Autor: KEI
Reformski napori Vlade Crne Gore u održavanju stabilnosti javnih finansija i implementaciji mjera predviđenih fiskalnom strategijom pokazuju mjerljive rezultate, ocijenjeno je na sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku, koji je održan u Briselu.

Predstavnici crnogorskih institucija predstavili su Evropskoj komisiji napredak Crne Gore u oblastima makroekonomske stabilnosti, javnih finansija, finansijskog sektora, jačanja konkurentnosti ekonomije, statistike, unutrašnje finansijske kontrole i spoljne revizije. Istaknuto je da Crna Gora ulaže napore da stvori bolje i stimulativno poslovno okruženje i u tom cilju su pokrenute nove aktivnosti usmjerene na dalji razvoj koordinacije regulatornih aktivnosti i odgovornosti regulatora, posebno na lokalnom nivou.

KEI

Naglašeno je da je realizacija infrastrukturnih projekata i velika investiciona aktivnost u oblastima civilne i turističke infrastrukture i energetskog sektora doprinijela povoljnim ekonomskim kretanjima, tako da je stopa privrednog rasta za prvu polovinu godine iznosila 4,8%. Budžetski prihodi za period januar-septembar 2018. godine iznosili su 27,6% procijenjenog BDP-a. U odnosu na isti period prošle godine, prihodi su povećani za 157,0 miliona eura ili 14,1%. Prema podacima Istraživanja o radnoj snazi za drugi kvartal 2018. godine, tržište rada je zabilježilo pozitivne događaje u pogledu indikatora aktivnosti, zaposlenosti i nezaposlenosti.

Evropska strana je istakla neophodnost nastavka aktivnosti u cilju sprovođenja fiskalne konsolidacije, posebno u sprovođenju Fiskalne strategije, kao i povećanja stope privrednog rasta i budžetskih prihoda. Naglašeno je da još uvijek postoji potreba za implementacijom mjera u pravcu reforme tržišta rada i poboljšanja biznis ambijenta.

Pododbor za ekonomiju, finansije i statistiku je jedan od zajedničkih pododbora ustanovljenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koji se održava u cilju redovnog praćenja i analize sprovođenja Sporazuma.

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE
SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI / MINISTARSTVO FINANSIJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?