Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Наставити даље реформе у одржавању стабилности јавних финансија

Објављено: 22.11.2018. 20:40 Аутор: КЕИ
Реформски напори Владе Црне Горе у одржавању стабилности јавних финансија и имплементацији мјера предвиђених фискалном стратегијом показују мјерљиве резултате, оцијењено је на састанку Пододбора за економска и финансијска питања и статистику, који је одржан у Бриселу.

Представници црногорских институција представили су Европској комисији напредак Црне Горе у областима макроекономске стабилности, јавних финансија, финансијског сектора, јачања конкурентности економије, статистике, унутрашње финансијске контроле и спољне ревизије. Истакнуто је да Црна Гора улаже напоре да створи боље и стимулативно пословно окружење и у том циљу су покренуте нове активности усмјерене на даљи развој координације регулаторних активности и одговорности регулатора, посебно на локалном нивоу.

KEI

Наглашено је да је реализација инфраструктурних пројеката и велика инвестициона активност у областима цивилне и туристичке инфраструктуре и енергетског сектора допринијела повољним економским кретањима, тако да је стопа привредног раста за прву половину године износила 4,8%. Буџетски приходи за период јануар-септембар 2018. године износили су 27,6% процијењеног БДП-а. У односу на исти период прошле године, приходи су повец́ани за 157,0 милиона еура или 14,1%. Према подацима Истраживања о радној снази за други квартал 2018. године, тржиште рада је забиљежило позитивне догађаје у погледу индикатора активности, запослености и незапослености.

Европска страна је истакла неопходност наставка активности у циљу спровођења фискалне консолидације, посебно у спровођењу Фискалне стратегије, као и повећања стопе привредног раста и буџетских прихода. Наглашено је да још увијек постоји потреба за имплементацијом мјера у правцу реформе тржишта рада и побољшања бизнис амбијента.

Пододбор за економију, финансије и статистику је један од заједничких пододбора установљених Споразумом о стабилизацији и придруживању, који се одржава у циљу редовног праћења и анализе спровођења Споразума.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ / МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?