Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković: Protekle dvije godine najznačajnije u razvoju Ministarstva odbrane, kao i u reformi i modernizaciji VCG

Objavljeno: 23.11.2018. 23:14 Autor: mod
“Protekle dvije godine, a posebno posljednja, bile su od izuzetnog značaja za razvoj projekata Ministarstva odbrane, ali i reformu i modernizaciju Vojsku Crne Gore Gore”, istakao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković na današnjoj prezentaciji rezultata rada i budućih planova Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

Prezentacija, koja je nazvana “U stroju s vojskom”, organizovana je u hangaru Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, pred brojnim predstavnicima medija, uz scenografiju koju su činila dva helikoptera Bell 412 EPI i uz prisustvo članova ministrovog kabineta i 59 novih vojnika po ugovoru. 

Ministar se prvo osvrnuo na novu Organizacijsko-formacijsku strukturu Vojske Crne Gore, koju je prije nekoliko dana usvojila Vlada Crne Gore, a prema kojoj će Vojska Crne Gore brojati 2.368 ljudi u mirnodopskom, a 5.159 u ratnom sastavu. On je istakao da je pažnja Ministarstva i VCG posebno usmjerena ka usklađivanju strukture Vojske potrebama države i njenoj veličini, što podrazumijeva i značajno podmlađivanju kadra. 

Govoreći o modernizaciji Vojske, Bošković je podsjetio na ovogodišnju nabavku tri srednja višenamjenska helikoptera Bell 412, jednog tipa EP i dva tipa EPI, na planiranu konverziju broda RTOP 405 u patrolni brod, što će unaprijediti kapacitete Mornarice, na nabavku terenskih uniformi za cjelokupni sastav Vojske Crne Gore, na šest lakooklopnih vozila, njemačku donaciju vrijednu preko dva miliona eura, kao i opremanje deklarisanih snaga.

U sklopu dostignuća Vojske Crne Gore, Bošković je pomenuo i okončanje višegodišnjeg temeljnog remonta školskog broda “Jadran”, koji je danas istinski ponos ne samo Mornarice i Vojske Crne Gore, već i cijele države. 

Ministar je podsjetio da se vazdušni prostor Crne Gore sada štiti kroz NATO misiju Air Policing. Govoreći o doprinosu naše države održanju međunarodnog mira i stabilnosti, ministar je podsjetio da se već stalnim učešćem u nekim misijama, pridružila nedavno i naša partecipacija u misiji KFOR na Kosovu. 

On je istakao da su crnogorski vojnici u proteklom periodu učestvovali na čak 34 međunarodne vježbe, među kojima je svakako najznačajnija nedavno okončana velika NATO vježba održana u Norveškoj, Trident Juncture 2018. 
Bošković je najavio i skoro pridruživanje pripadnika VCG misiji Ojačanog isturenog prisustva u Letoniji (eFP).

Ministar je ukazao da se posebna pažnja u Ministarstvu poklanja rješavanju socijalnog statusa zaposlenih u Ministarstvu i u Vojsci, te da je u tom cilju formirana nova stambena zadruga, koja trenutno raspolaže sa 600 hiljada eura koji će biti utrošeni u tu svrhu. Podsjetio je da se na Rsojevici u Danilovgradu, gradi zgrada sa 68 novih stambenih jedinica, što je investicija teška oko pet miliona eura, a čiji je rok završetka sredina 2020. godine. 

Bošković je ukazao i na značajno smanjenje broja sudskih sporova koje zaposleni u Vojsci vode protiv Ministarstva odbrane, te naglasio da je u ovoj godini plaćeno oko 1,4 miliona eura manje po tom osnovu u odnosu na prethodnu godinu. 

U sklopu budućih projekata, ministar je pomenuo opremanje jedinica kopnene vojske, planove za valorizaciju prostora kasarne “Marko Miljanov Popović” u Maslinama, formiranje Regionalnog centra za planinsko ratovanje, vojnog poligona na Sinjajevini, kasarne ”Miljan Vukov Vešović” u Andrijevici, moguću selidbu centra VVCG u Berane ili Nikšić, te sigurnu nabavku radara za kontrolu vazdušnog prostora. 

Bošković je ukazao da će Ministarstvo biti posvećeno razvoju od sajber napada i vojno-obavještajnih poslova, stipendiranju suficitarnih civilnih zanimanja, novoj strategijskoj i pravnoj regulativi, te opštem podmlađivanju kadra. 

Na kraju, Bošković je istakao da su stvoreni svi finansijski i normativni preduslovi za uspostavljanje sistema dobrovoljnog služenja vojnog roka i sistema rezervnog sastava. Riječ je o značajnom projektu koji treba da zaživi od početka naredne godine. Uz to, stvaraju se uslovi za formiranje centralne baze stanovništva, kako bi se ustrojila evidencija vojnih obveznika radi popune rezervnog sastava VCG. 

Prisutni su predpremijerno vidjeli dokumentarno-edukativni film “Naša snaga, Vojska Crne Gore”. Za veliki dio predstavnika medija, potom je organizovan let Bellovima, nad Skadarskim jezerom i Crnogorskim primorjem. 

mod mod 
mod mod
mod mod
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?