Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић: Протекле двије године најзначајније у развоју Министарства одбране, као и у реформи и модернизацији ВЦГ

Објављено: 23.11.2018. 23:14 Аутор: мод
“Протекле двије године, а посебно посљедња, биле су од изузетног значаја за развој пројеката Министарства одбране, али и реформу и модернизацију Војску Црне Горе Горе”, истакао је министар одбране, мр Предраг Бошковић на данашњој презентацији резултата рада и будућих планова Министарства одбране и Војске Црне Горе.

Презентација, која је названа “У строју с војском”, организована је у хангару Ваздухопловства Војске Црне Горе, пред бројним представницима медија, уз сценографију коју су чинила два хеликоптера Белл 412 ЕПИ и уз присуство чланова министровог кабинета и 59 нових војника по уговору. 

Министар се прво осврнуо на нову Организацијско-формацијску структуру Војске Црне Горе, коју је прије неколико дана усвојила Влада Црне Горе, а према којој ће Војска Црне Горе бројати 2.368 људи у мирнодопском, а 5.159 у ратном саставу. Он је истакао да је пажња Министарства и ВЦГ посебно усмјерена ка усклађивању структуре Војске потребама државе и њеној величини, што подразумијева и значајно подмлађивању кадра. 

Говорећи о модернизацији Војске, Бошковић је подсјетио на овогодишњу набавку три средња вишенамјенска хеликоптера Белл 412, једног типа ЕП и два типа ЕПИ, на планирану конверзију брода РТОП 405 у патролни брод, што ће унаприједити капацитете Морнарице, на набавку теренских униформи за цјелокупни састав Војске Црне Горе, на шест лакооклопних возила, нјемачку донацију вриједну преко два милиона еура, као и опремање декларисаних снага.

У склопу достигнућа Војске Црне Горе, Бошковић је поменуо и окончање вишегодишњег темељног ремонта школског брода “Јадран”, који је данас истински понос не само Морнарице и Војске Црне Горе, већ и цијеле државе. 

Министар је подсјетио да се ваздушни простор Црне Горе сада штити кроз НАТО мисију Аир Полицинг. Говорећи о доприносу наше државе одржању међународног мира и стабилности, министар је подсјетио да се већ сталним учешћем у неким мисијама, придружила недавно и наша партеципација у мисији КФОР на Косову. 

Он је истакао да су црногорски војници у протеклом периоду учествовали на чак 34 међународне вјежбе, међу којима је свакако најзначајнија недавно окончана велика НАТО вјежба одржана у Норвешкој, Тридент Јунцтуре 2018. 
Бошковић је најавио и скоро придруживање припадника ВЦГ мисији Ојачаног истуреног присуства у Летонији (еФП).

Министар је указао да се посебна пажња у Министарству поклања рјешавању социјалног статуса запослених у Министарству и у Војсци, те да је у том циљу формирана нова стамбена задруга, која тренутно располаже са 600 хиљада еура који ће бити утрошени у ту сврху. Подсјетио је да се на Рсојевици у Даниловграду, гради зграда са 68 нових стамбених јединица, што је инвестиција тешка око пет милиона еура, а чији је рок завршетка средина 2020. године. 

Бошковић је указао и на значајно смањење броја судских спорова које запослени у Војсци воде против Министарства одбране, те нагласио да је у овој години плаћено око 1,4 милиона еура мање по том основу у односу на претходну годину. 

У склопу будућих пројеката, министар је поменуо опремање јединица копнене војске, планове за валоризацију простора касарне “Марко Миљанов Поповић” у Маслинама, формирање Регионалног центра за планинско ратовање, војног полигона на Сињајевини, касарне ”Миљан Вуков Вешовић” у Андријевици, могућу селидбу центра ВВЦГ у Беране или Никшић, те сигурну набавку радара за контролу ваздушног простора. 

Бошковић је указао да ће Министарство бити посвећено развоју од сајбер напада и војно-обавјештајних послова, стипендирању суфицитарних цивилних занимања, новој стратегијској и правној регулативи, те општем подмлађивању кадра. 

На крају, Бошковић је истакао да су створени сви финансијски и нормативни предуслови за успостављање система добровољног служења војног рока и система резервног састава. Ријеч је о значајном пројекту који треба да заживи од почетка наредне године. Уз то, стварају се услови за формирање централне базе становништва, како би се устројила евиденција војних обвезника ради попуне резервног састава ВЦГ. 

Присутни су предпремијерно видјели документарно-едукативни филм “Наша снага, Војска Црне Горе”. За велики дио представника медија, потом је организован лет Белловима, над Скадарским језером и Црногорским приморјем. 

mod mod 
mod mod
mod mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?