Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Svečano otvoren Twinning projekat „Podrška upravljanju ljudskim resursima u javnoj upravi"

Objavljeno: 03.12.2018. 21:10 Autor: MJU

Danas je u Podgorici u organizaciji Ministarstva javne uprave, Uprava za kadrove, HAUS-Finski Instituta za javno upravljanje i Ministarstva uprave Republike Hrvatske, organizovano svečano otvaranje Twinning projekta “Podrška upravljanju ljudskim resursima u javnoj upravi”.

Na svečanom otvaranju govorili su ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, šef Sektora za saradnju iz Delegacije EU u Crnoj Gori, Hermann Spitz, glavni savjetnik ministra uprave Republike Hrvatske, Željko Holik, ambasador Finske u Crnoj Gori, Pertti Ikonen, direktorica Uprave za kadrove, Svetlana Vuković i Ari Sihvola, HAUS rukovodilac projekta Finski institute za javno upravljanje.

„Ovaj projekat započinjemo u trenutku kada je Vlada Crne Gore u potpunosti posvećena reformi javne uprave i u momentu kada se stvaraju uslovi za reorganizacije javne uprave sa ciljem stvaranja moderne, servisno orjentisane uprave. Naš ključni cilj je zadovoljan građanin kome će usluge pružati profesionalni, stručni i efikasni državni službenici“, kazala je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović na otvaranju projekta.

Ona je saopštila da upravljanje ljudskim resursima jedan od izazova s kojim se javna uprava Crne Gore posljednjih godina suočava, te je stoga i prepoznato kao dio Strategije reforme javne uprave 2016-2010. U skladu sa ciljevima Strategije, otpočela je primjena novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima čija rješenja su pohvaljena u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2017. godinu, kazala je Pribilović.

Govornici su ocijenili da implementacija projekta doprinosi jačanju bilateralnih odnosa između Crne Gore, Hrvatske i Finske, kao i razmjeni najboljih iskustava i praksi, prateći iskustva i savremene trendove u oblasti reforme javne uprave i službeničkog sistema u državama EU. Projekat treba da doprinese jačanju konkurentnosti crnogorske administracije, kvalitetnijem upravljanju ljudskim resursima, te povećanju zadovoljstva građana, ocijenjeno je na otvaranju.

Projekat ima za cilj jačanje upravljanja ljudskim resursima u javnom sektoru uz punu primjenu standarda efikasne, servisno orjentisane i transparentne javne uprave. 
  
Ciljevi projekta su i jačanje kapaciteta za planiranje i upravljanje postupkom zapošljavanja, jačanje kapaciteta za strateško planiranje i upravljanje procesom stručnog usavršavanja i osposobljavanja državnih službenika i namještenika, uspostavljanje standarda za upravljanje ljudskim resursima u javnom sektoru i jačanje kapaciteta upravne inspekcije.

Twinning projekat "Podrška upravljanju ljudskim resura u javnom sektoru" finansiran u sklopu IPA programa Evropske unije za Crnu Goru, traje dvije godine i realizuju ga eksperti iz institucija Finske i Hrvatske.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?