Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Свечано отворен Тwиннинг пројекат „Подршка управљању људским ресурсима у јавној управи"

Објављено: 03.12.2018. 21:10 Аутор: МЈУ

Данас је у Подгорици у организацији Министарства јавне управе, Управа за кадрове, ХАУС-Фински Института за јавно управљање и Министарства управе Републике Хрватске, организовано свечано отварање Тwиннинг пројекта “Подршка управљању људским ресурсима у јавној управи”.

На свечаном отварању говорили су министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, шеф Сектора за сарадњу из Делегације ЕУ у Црној Гори, Херманн Спитз, главни савјетник министра управе Републике Хрватске, Жељко Холик, амбасадор Финске у Црној Гори, Пертти Иконен, директорица Управе за кадрове, Светлана Вуковић и Ари Сихвола, ХАУС руководилац пројекта Фински институте за јавно управљање.

„Овај пројекат започињемо у тренутку када је Влада Црне Горе у потпуности посвећена реформи јавне управе и у моменту када се стварају услови за реорганизације јавне управе са циљем стварања модерне, сервисно орјентисане управе. Наш кључни циљ је задовољан грађанин коме ће услуге пружати професионални, стручни и ефикасни државни службеници“, казала је министарка јавне управе, Сузана Прибиловић на отварању пројекта.

Она је саопштила да управљање људским ресурсима један од изазова с којим се јавна управа Црне Горе посљедњих година суочава, те је стога и препознато као дио Стратегије реформе јавне управе 2016-2010. У складу са циљевима Стратегије, отпочела је примјена новог Закона о државним службеницима и намјештеницима чија рјешења су похваљена у Извјештају Европске комисије о напретку Црне Горе за 2017. годину, казала је Прибиловић.

Говорници су оцијенили да имплементација пројекта доприноси јачању билатералних односа између Црне Горе, Хрватске и Финске, као и размјени најбољих искустава и пракси, пратећи искуства и савремене трендове у области реформе јавне управе и службеничког система у државама ЕУ. Пројекат треба да допринесе јачању конкурентности црногорске администрације, квалитетнијем управљању људским ресурсима, те повећању задовољства грађана, оцијењено је на отварању.

Пројекат има за циљ јачање управљања људским ресурсима у јавном сектору уз пуну примјену стандарда ефикасне, сервисно орјентисане и транспарентне јавне управе. 
  
Циљеви пројекта су и јачање капацитета за планирање и управљање поступком запошљавања, јачање капацитета за стратешко планирање и управљање процесом стручног усавршавања и оспособљавања државних службеника и намјештеника, успостављање стандарда за управљање људским ресурсима у јавном сектору и јачање капацитета управне инспекције.

Тwиннинг пројекат "Подршка управљању људским ресура у јавном сектору" финансиран у склопу ИПА програма Европске уније за Црну Гору, траје двије године и реализују га експерти из институција Финске и Хрватске.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?