Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Nuhodžić u Marakešu: CG preduzela sve mjere za slučaj priliva migranata, suočavanje sa migracionim izazovima zahtijeva tijesnu saradnju država

Ministar Nuhodžić u Marakešu: CG preduzela sve mjere za slučaj priliva migranata, suočavanje sa migracionim izazovima zahtijeva tijesnu saradnju država
Datum objave 11.12.2018 07:30 | Autor TIM ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Ispis Štampaj stranicu Download Download


SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je na konferenciji Ujedinjenih nacija o migracijama koja se održava u Maroku da Vlada Crne Gore radi na svim poljima, kako bi bolje regulisala procese migracija, da je naša zemlja kao odgovorna država preuzela sve mjere za eventualni prihvat migranata i izbjeglica u slučaju njihovog priliva i to u skladu sa svim međunarodnim standardima u ovoj oblasti te da se Crna Gora zalaže za dalje jačanje regionalne saradnje kako bismo zajedno očuvali bezbjednost naših država i granica.

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE„Vlada Crne Gore radi na svim poljima, kako bi bolje regulisala migracijske procese, naročito u smislu kontrolisanog ulaska na teritoriju države. Kao odgovorna država preuzela je sve mjere za eventualni prihvat migranata i izbjeglica, a u skladu sa svim međunarodnim standardima u ovoj oblasti“ – rekao je ministar Nuhodžić u Marakešu na Međuvladinoj konferenciji za usvajanje Globalnog kompakta za sigurne, uređene i regularne migracije.

Na skupu, koji je otvorio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, šefovi država i vlada, kao i predstavnici na visokom nivou, iz više od 150 država, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, dali su podršku Globalnom kompaktu za sigurne, uređene i zakonite migracije, kojim se uspostavlja okvir za upravljanje migracijskim tokovima, kroz saradnju sa evropskim i međunarodnim partnerima u nadzoru granice na integrisan i koordiniran način. Generalni sekretar Gutereš je saopštio da učešće na konferenciji pokazuje važnost koju međunarodna zajednica pridaje iznalaženju rješenja za bolje upravljanje migracijama, koja su zasnovana na načelima državne suverenosti, podijeljene odgovornosti, nediskriminacije i ljudskih prava.

Obraćajući se skupu crnogorskio ministar je ponovio da naša zemlja pozdravlja sinhronizovanu međunarodnu aktivnost odnosno definisanje Globalnog kompakta za sigurne, uređene i regularne migracije, što predstavlja jasan politički signal jedinstvenim aktivnostima i podijeljenoj odgovornosti zemalja porijekla, tranzita i destinacije za suočavanje sa ovim fenomenom. Rekao je da je stav naše zemlje da definisanje Globalnog kompakta predstavlja još jednu potvrdu važnosti efikasnog multilateralizma u adresiranju narastajućih izazova sa kojima se svijet suočava.

„Crna Gora je snažno posvećena regionalnoj saradnji i jačanju stabilnosti i bezbjednosti regiona. Vjerujemo da odgovoran pristup u suočavanju sa migracionim izazovima zahtijeva zajedničke aktivnosti svih država radi efikasnog suočavanja sa kompleksnim zadatkom očuvanja bezbjednosti granica uz obezbjeđivanje bolje budućnosti onima koji se suočavaju sa patnjom. U tom kontekstu, od izuzetne je važnosti je da zemlje iz regiona Zapadnog Balkana nastoje da usklade zakonodavni okvir u oblasti migracija i azila sa standardima Evropske unije, kao i da harmonizuju normativni okvir sa direktivama i standardima Evropske unije, a posebno ojačaju kadrovske i tehničke kapacitete sistema kontrole kretanja stranaca. Migrantska kriza koja je pogodila Evropu, ukazala je na mnoge manjkavosti nacionalnih sistema i uputila na jačanje regionalne saradnje, razmjenu iskustava, informacija, podataka, te pripremu zajedničkog odgovora na ovaj fenomen, ali i razmjenu nedostajućih resursa“ – rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Na marginama skupa ministar Nuhodžić razgovarao je sa ministrima unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davorom Božinovićem i Republike Turske Sulejmanom Sojluom o bilateralnim odnosima i jačanju saradnje na polju bezbjednosti i upravljanja migracijama.

U delegaciji Vlade Crne Goru koju je predvodio ministar Nuhodžić, bili su državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Zoran Janković i šefica Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama, ambasadorka Milica Pejanović Đurišić.

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREHQ FOTOGRAFIJE I HD VIDEO – FTP SERVER VLADE: http://195.66.166.68/upload/


TIM ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA