Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић у Маракешу: ЦГ предузела све мјере за случај прилива миграната, суочавање са миграционим изазовима захтијева тијесну сарадњу држава

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић поручио је на конференцији Уједињених нација о миграцијама која се одржава у Мароку да Влада Црне Горе ради на свим пољима, како би боље регулисала процесе миграција, да је наша земља као одговорна држава преузела све мјере за евентуални прихват миграната и избјеглица у случају њиховог прилива и то у складу са свим међународним стандардима у овој области те да се Црна Гора залаже за даље јачање регионалне сарадње како бисмо заједно очували безбједност наших држава и граница.

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE„Влада Црне Горе ради на свим пољима, како би боље регулисала миграцијске процесе, нарочито у смислу контролисаног уласка на територију државе. Као одговорна држава преузела је све мјере за евентуални прихват миграната и избјеглица, а у складу са свим међународним стандардима у овој области“ – рекао је министар Нухоџић у Маракешу на Међувладиној конференцији за усвајање Глобалног компакта за сигурне, уређене и регуларне миграције.

На скупу, који је отворио генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, шефови држава и влада, као и представници на високом нивоу, из више од 150 држава, међу којима и њемачка канцеларка Ангела Меркел, дали су подршку Глобалном компакту за сигурне, уређене и законите миграције, којим се успоставља оквир за управљање миграцијским токовима, кроз сарадњу са европским и међународним партнерима у надзору границе на интегрисан и координиран начин. Генерални секретар Гутереш је саопштио да учешће на конференцији показује важност коју међународна заједница придаје изналажењу рјешења за боље управљање миграцијама, која су заснована на начелима државне суверености, подијељене одговорности, недискриминације и људских права.

Обраћајући се скупу црногорскио министар је поновио да наша земља поздравља синхронизовану међународну активност односно дефинисање Глобалног компакта за сигурне, уређене и регуларне миграције, што представља јасан политички сигнал јединственим активностима и подијељеној одговорности земаља поријекла, транзита и дестинације за суочавање са овим феноменом. Рекао је да је став наше земље да дефинисање Глобалног компакта представља још једну потврду важности ефикасног мултилатерализма у адресирању нарастајућих изазова са којима се свијет суочава.

„Црна Гора је снажно посвећена регионалној сарадњи и јачању стабилности и безбједности региона. Вјерујемо да одговоран приступ у суочавању са миграционим изазовима захтијева заједничке активности свих држава ради ефикасног суочавања са комплексним задатком очувања безбједности граница уз обезбјеђивање боље будућности онима који се суочавају са патњом. У том контексту, од изузетне је важности је да земље из региона Западног Балкана настоје да ускладе законодавни оквир у области миграција и азила са стандардима Европске уније, као и да хармонизују нормативни оквир са директивама и стандардима Европске уније, а посебно ојачају кадровске и техничке капацитете система контроле кретања странаца. Мигрантска криза која је погодила Европу, указала је на многе мањкавости националних система и упутила на јачање регионалне сарадње, размјену искустава, информација, података, те припрему заједничког одговора на овај феномен, али и размјену недостајућих ресурса“ – рекао је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић.

На маргинама скупа министар Нухоџић разговарао је са министрима унутрашњих послова Републике Хрватске Давором Божиновићем и Републике Турске Сулејманом Сојлуом о билатералним односима и јачању сарадње на пољу безбједности и управљања миграцијама.

У делегацији Владе Црне Гору коју је предводио министар Нухоџић, били су државни секретар за политичка питања у Министарству вањских послова, амбасадор Зоран Јанковић и шефица Сталне мисије Црне Горе при Уједињеним нацијама, амбасадорка Милица Пејановић Ђуришић.

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



ХQ ФОТОГРАФИЈЕ И ХД ВИДЕО – ФТП СЕРВЕР ВЛАДЕ: хттп://195.66.166.68/уплоад/


ТИМ ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?