Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada na današnjoj sjednici utvrdila Predlog novog Zakona o mladima

Objavljeno: 13.12.2018. 19:40 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ministar sporta Nikola Janović je na današnjoj konferenciji za medije govorio o Predlogu zakona o mladima kao i o ključnim benefitima koje donosi novo zakonsko rješenje.

Po njegovim riječima Predlogom zakona o mladima značajno je unaprijeđeno planiranje i sprovođenje omladinske politike, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou. Stvoreni su uslovi za jačanje institucionalnog okvira za planiranje i sprovođenje omladinske politike sa posebnim fokusom na osnaživanje uloge i funkcionisanja omladinskih centara.

Jedna od najznačajnijih novina propisana Predlogom zakona je i donošenje Programa ostvarivanja javnog interesa u oblasti omladinske politike. Shodno ovoj obavezi, Ministarstvo će, najmanje jednom u dvije godine izrađivati analizu potreba mladih. Na ovaj način se fokus vladine politike u ovoj oblasti usmjerava ka konkretnim potrebama mladih, koje će kasnije i biti dio Programa za njihovo direktno finansiranje, naglasio je ministar Janović.

Takođe, Predlogom zakona stvorile su se mogućnosti da Ministarstvo sporta može direktno ulagati u izgradnju, rekonstrukciju, adaptaciju ili opremanje omladinskih centara i omladinskih klubova, koji predstavljaju besplatne prostore za usavršavanje, druženje i razmjenu znanja i iskustava mladih. Na ovaj način osnažiće se održivost, i što je najvažnije poboljšati uslovi i funkcionalnost rada omladinskih servisa.

Predlogom zakona se unapređuje udruživanje NVO koje sprovode omladinsku politiku i propisuje da iste mogu osnovti savez,u skladu sa zakonom kojim se uređuje osnivanje NVO, što do sada nije bilo prepoznato u važećem zakonu.

Ministar Janović je u daljem obraćanju rekao da se segment sufinansiranja omladinske politike Predlogom zakona usmjerava na ispunjenje potreba mladih iz Programa ostvarivanja javnog interesa iz oblasti omladinske politike, zatim na izgradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje omladinskih servisa, kao i poboljšanje uslova i funkcionisanje omladinskih servisa koje je obrazovalo Ministarstvo.

Na kraju, ministar Janović je istakao da pozitivno mišljenje Evropske komisije na predlog ovog zakonskog teksta predstavlja najbolju potvrdu usklađenosti sa evropskim standardima.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?