Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада на данашњој сједници утврдила Предлог новог Закона о младима

Министар спорта Никола Јановић је на данашњој конференцији за медије говорио о Предлогу закона о младима као и о кључним бенефитима које доноси ново законско рјешење.

По његовим ријечима Предлогом закона о младима значајно је унапријеђено планирање и спровођење омладинске политике, како на државном, тако и на локалном нивоу. Створени су услови за јачање институционалног оквира за планирање и спровођење омладинске политике са посебним фокусом на оснаживање улоге и функционисања омладинских центара.

Једна од најзначајнијих новина прописана Предлогом закона је и доношење Програма остваривања јавног интереса у области омладинске политике. Сходно овој обавези, Министарство ће, најмање једном у двије године израђивати анализу потреба младих. На овај начин се фокус владине политике у овој области усмјерава ка конкретним потребама младих, које ће касније и бити дио Програма за њихово директно финансирање, нагласио је министар Јановић.

Такође, Предлогом закона створиле су се могућности да Министарство спорта може директно улагати у изградњу, реконструкцију, адаптацију или опремање омладинских центара и омладинских клубова, који представљају бесплатне просторе за усавршавање, дружење и размјену знања и искустава младих. На овај начин оснажиће се одрживост, и што је најважније побољшати услови и функционалност рада омладинских сервиса.

Предлогом закона се унапређује удруживање НВО које спроводе омладинску политику и прописује да исте могу основти савез,у складу са законом којим се уређује оснивање НВО, што до сада није било препознато у важећем закону.

Министар Јановић је у даљем обраћању рекао да се сегмент суфинансирања омладинске политике Предлогом закона усмјерава на испуњење потреба младих из Програма остваривања јавног интереса из области омладинске политике, затим на изградњу, реконструкцију, адаптацију и опремање омладинских сервиса, као и побољшање услова и функционисање омладинских сервиса које је образовало Министарство.

На крају, министар Јановић је истакао да позитивно мишљење Европске комисије на предлог овог законског текста представља најбољу потврду усклађености са европским стандардима.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?