Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpukovnik Pantović: Ovu godinu obilježio napredak u svim aktivbnostima iz Plana vojne integracije Crne Gore u NATO

Objavljeno: 13.12.2018. 20:23 Autor: Ministarstvo odbrane
Izrada strateških dokumenata, usvajanje i ratifikovanje standarda odbrane, nastavak procesa modernizacije Vojske Crne Gore, za šta je od izuzetnog značaja nabavka tri Bell-ova helikoptera, uspostavljanje misije Air Policing-a, neke su od najznačajnijih aktivnosti koje su realizovane tokom ove godine iz Plana vojne integracije Crne Gore u NATO.

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila je Informaciju o realizaciji Plana vojne integracije Crne Gore u NATO, a o dokumentu je na presu govorio načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, potpukovnik Aleksandar Pantović.

On je istakao da je tokom 2018. godine nastavljena realizacija planiranih aktivnosti iz procesa integracije Crne Gore u NATO.

Potpukovnik Pantović posebno se osvrnuo na izradu strateških dokumenata, koja su polazna osnova za nastavak reformi u sektoru odbrane. To su Strategija nacionalne bezbijednosti i Strategijski pregled odbrane, kao i Strategija odbrane i Dugoročni plan razvoja odbrane, koja su u fazi izrade.

Crna Gora je tokom ove godine usvojila i ratifikovala 156 standarda odbrane, od čega su 127 NATO standardi, uz ratifikovanje 82 NATO standarda.

Potpukovnik Pantović je kazao da je proces opremanja i modernizacije Vojske Crne Gore ove godine posebno obilježila nabavka tri helikoptera Bell-412, kao i njemačka donacija šest lakooklopnih vozila za Četu vojne policije. On je dodao da je završena druga faza rekonstrukcije raketne topovnjače RTOP-405 i nabavljena nova vježbovno-terenska uniforma za sve pripadnike VCG.

Proces reforme VCG nastaviće se i u skladu sa Odlukom o novoj organizacijsko-formacijskoj strukturi i veličini Vojske Crne Gore.

U ovoj 2018. godini, započet je angažman VCG u NATO misiji KFOR na Kosovu, a ovih dana počinje i u misiji u Letoniji, u okviru snaga pojačanog isturenog prisustva (Enhanced Forward Presence – eFP). 

Potpukovnik Pantović je istakao da su od strane međunarodnog tima ocjenjene i sertifikovane kao borbeno spremne, deklarisane za doprinos NATO-u: 2. pješadijska četa, Odjeljenje hemijsko-biološko-radiološko-nuklearno, Tim za realizaciju ekspolozivnih naprava i Odjeljenje vojne policije.

Naveo je i da je u Ministarstvu odbrane u toku formiranje Odjeljenja za cyber odbranu i odgovore na informatičke prijetnje(CD/CIRT) i Vojnog tima za odgovore na kompjuterske incidente, i da je Vojska Crne Gore učestvovala na 22 međunarodne vježbe, sa angažovanjem 302 vojnika.

Proces integracije prate zajedno Radni tim Crne Gore i NATO Radna grupa za pristupanje i integraciju (Accession and Integration Working Group-AIWG), i u okviru Godišnje integracijske konferencije (Annual Integration Conference.AIC).

MINISTARSTVO ODBRANE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?