Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпуковник Пантовић: Ову годину обиљежио напредак у свим активбностима из Плана војне интеграције Црне Горе у НАТО

Објављено: 13.12.2018. 20:23 Аутор: Министарство одбране
Израда стратешких докумената, усвајање и ратификовање стандарда одбране, наставак процеса модернизације Војске Црне Горе, за шта је од изузетног значаја набавка три Белл-ова хеликоптера, успостављање мисије Аир Полицинг-а, неке су од најзначајнијих активности које су реализоване током ове године из Плана војне интеграције Црне Горе у НАТО.

Влада Црне Горе на данашњој сједници усвојила је Информацију о реализацији Плана војне интеграције Црне Горе у НАТО, а о документу је на пресу говорио начелник Штаба Генералштаба Војске Црне Горе, потпуковник Александар Пантовић.

Он је истакао да је током 2018. године настављена реализација планираних активности из процеса интеграције Црне Горе у НАТО.

Потпуковник Пантовић посебно се осврнуо на израду стратешких докумената, која су полазна основа за наставак реформи у сектору одбране. То су Стратегија националне безбиједности и Стратегијски преглед одбране, као и Стратегија одбране и Дугорочни план развоја одбране, која су у фази израде.

Црна Гора је током ове године усвојила и ратификовала 156 стандарда одбране, од чега су 127 НАТО стандарди, уз ратификовање 82 НАТО стандарда.

Потпуковник Пантовић је казао да је процес опремања и модернизације Војске Црне Горе ове године посебно обиљежила набавка три хеликоптера Белл-412, као и њемачка донација шест лакооклопних возила за Чету војне полиције. Он је додао да је завршена друга фаза реконструкције ракетне топовњаче РТОП-405 и набављена нова вјежбовно-теренска униформа за све припаднике ВЦГ.

Процес реформе ВЦГ наставиће се и у складу са Одлуком о новој организацијско-формацијској структури и величини Војске Црне Горе.

У овој 2018. години, започет је ангажман ВЦГ у НАТО мисији КФОР на Косову, а ових дана почиње и у мисији у Летонији, у оквиру снага појачаног истуреног присуства (Енханцед Форwард Пресенце – еФП). 

Потпуковник Пантовић је истакао да су од стране међународног тима оцјењене и сертификоване као борбено спремне, декларисане за допринос НАТО-у: 2. пјешадијска чета, Одјељење хемијско-биолошко-радиолошко-нуклеарно, Тим за реализацију експолозивних направа и Одјељење војне полиције.

Навео је и да је у Министарству одбране у току формирање Одјељења за цyбер одбрану и одговоре на информатичке пријетње(ЦД/ЦИРТ) и Војног тима за одговоре на компјутерске инциденте, и да је Војска Црне Горе учествовала на 22 међународне вјежбе, са ангажовањем 302 војника.

Процес интеграције прате заједно Радни тим Црне Горе и НАТО Радна група за приступање и интеграцију (Аццессион анд Интегратион Wоркинг Гроуп-АИWГ), и у оквиру Годишње интеграцијске конференције (Аннуал Интегратион Цонференце.АИЦ).

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?