Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Vlada usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti

Vlada usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti
Datum objave 20.12.2018 19:39 | Autor MUP; Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore | Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti.Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreObrazlažući Predlog zakona, generalna direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave MUP-a, Milanka Baković, kazala je da se predloženim normativnim izmjenama nastoje unaprijediti standardi iz oblasti izdavanja identifikacionih dokumenata, u skladu sa savremenim trendovima, kao i smanje mogućnosti za njihovu zloupotrebu.

Tako je, kako je kazala, izmjenama Zakona lična karta definisana kao elektronska javna isprava kojom građanin koji ima crnogorsko državljanstvo dokazuje identitet.

Pravo na ličnu kartu, shodno Predlogu zakona imaće i lica mlađa od 18 godina, jer im, kako je kazala Baković, ona može koristiti za potvrdu identiteta u raznim administrativnim postupcima, posebno tokom sticanja obrazovanja.

Izmjenama Zakona o ličnoj karti takođe se stvaraju uslovi za regulisanje zdravstvene zaštite putem lične karte, budući da će dokument sadržati neophodne podatke koji će se unositi u elektronski čip nove generacije, što se planira u drugoj fazi projekta, objasnila je Baković.

„Predlogom zakona izvršena je izmjena na način što obrazac lične karte sadrži čip kako bi lična karta imala sve potrebne elemente, nakon čega bi se izvršila nabavka i izrada novih ličnih identifikacionih dokumenata takozvane treće generacije. Na ovaj način na elektronskom čipu biće pohranjeni svi podaci koji su ispisani u vizuelnoj zoni lične karte, fotografija i otisak dva prsta, a nakon ostvarenih uslova za izdavanje lične karte treće generacije omogućiće se realizacija druge faze projekta – da se u čip unesu kvalifikovani digitalni sertifikati i kvalifikovani elektronski potpis u skladu sa eIDAS propisanom regulativom EU“, objasnila je Baković.

Normativne izmjene prevashodno su predložene kako bi se kroz uvođenje nove tehnologije povećala sigurnost identifikacionih dokumenata građana Crne Gore, zaključila je Baković.

Ministarstvo unutrašnjih poslova