Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада усвојила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о личној карти

Влада је на данашњој сједници усвојила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о личној карти.



Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreОбразлажући Предлог закона, генерална директорица Директората за грађанска стања и личне исправе МУП-а, Миланка Баковић, казала је да се предложеним нормативним измјенама настоје унаприједити стандарди из области издавања идентификационих докумената, у складу са савременим трендовима, као и смање могућности за њихову злоупотребу.

Тако је, како је казала, измјенама Закона лична карта дефинисана као електронска јавна исправа којом грађанин који има црногорско држављанство доказује идентитет.

Право на личну карту, сходно Предлогу закона имаће и лица млађа од 18 година, јер им, како је казала Баковић, она може користити за потврду идентитета у разним административним поступцима, посебно током стицања образовања.

Измјенама Закона о личној карти такође се стварају услови за регулисање здравствене заштите путем личне карте, будући да ће документ садржати неопходне податке који ће се уносити у електронски чип нове генерације, што се планира у другој фази пројекта, објаснила је Баковић.

„Предлогом закона извршена је измјена на начин што образац личне карте садржи чип како би лична карта имала све потребне елементе, након чега би се извршила набавка и израда нових личних идентификационих докумената такозване треће генерације. На овај начин на електронском чипу биће похрањени сви подаци који су исписани у визуелној зони личне карте, фотографија и отисак два прста, а након остварених услова за издавање личне карте треће генерације омогућиће се реализација друге фазе пројекта – да се у чип унесу квалификовани дигитални сертификати и квалификовани електронски потпис у складу са еИДАС прописаном регулативом ЕУ“, објаснила је Баковић.

Нормативне измјене превасходно су предложене како би се кроз увођење нове технологије повећала сигурност идентификационих докумената грађана Црне Горе, закључила је Баковић.

Министарство унутрашњих послова




Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?