Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Usvajanjem i primjenom evropskih standarda Vlada unapređuje kvalitet života građana

Objavljeno: 31.01.2019. 22:38 Autor: KEI
Realizacija obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore EU 2019 – 2020, vodi usvajanju i primjeni evropskih standarda u svim oblastima i unapređenju kvaliteta života naših građana, saopštila je savjetnica glavnog pregovarača Dragana Marković povodom usvajanja tog dokumenta na današnjoj sjednici Vlade.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2019 – 2020 koji predstavlja dvogodišnji plan zakonodavnih, strategijskih i administrativnih reformskih aktivnosti Vlade Crne Gore na polju evropske integracije i sprovođenja obaveza iz pregovaračkog procesa.

Marković je prenijela da će, sprovođenjem ovog dokumenta, Vlada intenzivirati reforme koje vode boljem životnom standardu i kvalitetu života građana.

Kako je saopštila, Programom pristupanja, u narednom dvogodišnjem periodu planirano je donošenje 108 zakona i 254 podzakonskih akata, 112 strateških dokumenata, kao i jačanje administrativnih kapaciteta u institucijama koje su nosioci reformskih aktivnosti.

“Najviše obaveza u zakonodavnom dijelu očekuje nas u poglavljima: 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, a najveći broj podzakonskih akata u poglavljima: 1 – Sloboda kretanja robe, poglavlja 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fotosanitarni nadzor, poglavlja 14 – Saobraćajna politika i poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene. Najveći broj strateških dokumenata planiran je u okviru poglavlja 14 – Saobraćajna politika, 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost i 27 – Životna sredina i klimatske promjene. Najveća potreba za jačanjem administrativnih kapaciteta je u okviru poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava, 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, 27 – Životna sredina i klimatske promjene, te poglavljima 1 – Sloboda kretanja robe i 19 – Socijalna politika i zapošljavanje”, saopštila je Marković.

Ona je istakla da će najviše obaveza u sprovođenju PPCG-a imati resori ekonomije, finansija, poljoprivrede i ruralnog razvoja i saobraćaja i pomorstva.

Imajući u vidu značaj poglavlja 23 i 24 za napredak u pristupnim pregovorima, Marković je istakla da su Programom pristupanja planirane aktivnosti s ciljem ispunjenja privremenih mjerila u ovim oblastima.

Objasnila je da je u ovim poglavljima planirano donošenje više značajnih zakona, poput: Zakona o unutrašnjim poslovima, Zakona o medijima i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa državama članicama EU.

Ona je poručila da će kvalitetno i efikasno sprovođenje Programa pristupanja, osigurati unapređenje rezultata pregovaračke strukture, održanje dobre dinamike procesa pristupanja i postizanje unutrašnje spremnosti za privremeno zatvaranje poglavlja.


SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?