Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Усвајањем и примјеном европских стандарда Влада унапређује квалитет живота грађана

Објављено: 31.01.2019. 22:38 Аутор: КЕИ
Реализација обавеза из Програма приступања Црне Горе ЕУ 2019 – 2020, води усвајању и примјени европских стандарда у свим областима и унапређењу квалитета живота наших грађана, саопштила је савјетница главног преговарача Драгана Марковић поводом усвајања тог документа на данашњој сједници Владе.

Влада је на данашњој сједници донијела Програм приступања Црне Горе Европској унији за период 2019 – 2020 који представља двогодишњи план законодавних, стратегијских и административних реформских активности Владе Црне Горе на пољу европске интеграције и спровођења обавеза из преговарачког процеса.

Марковић је пренијела да ће, спровођењем овог документа, Влада интензивирати реформе које воде бољем животном стандарду и квалитету живота грађана.

Како је саопштила, Програмом приступања, у наредном двогодишњем периоду планирано је доношење 108 закона и 254 подзаконских аката, 112 стратешких докумената, као и јачање административних капацитета у институцијама које су носиоци реформских активности.

“Највише обавеза у законодавном дијелу очекује нас у поглављима: 24 - Правда, слобода и безбједност, а највећи број подзаконских аката у поглављима: 1 – Слобода кретања робе, поглавља 12 – Безбједност хране, ветеринарство и фотосанитарни надзор, поглавља 14 – Саобраћајна политика и поглавља 27 – Животна средина и климатске промјене. Највећи број стратешких докумената планиран је у оквиру поглавља 14 – Саобраћајна политика, 24 – Правда, слобода и безбједност и 27 – Животна средина и климатске промјене. Највећа потреба за јачањем административних капацитета је у оквиру поглавља 23 – Правосуђе и темељна права, 24 – Правда, слобода и безбједност, 27 – Животна средина и климатске промјене, те поглављима 1 – Слобода кретања робе и 19 – Социјална политика и запошљавање”, саопштила је Марковић.

Она је истакла да ће највише обавеза у спровођењу ППЦГ-а имати ресори економије, финансија, пољопривреде и руралног развоја и саобраћаја и поморства.

Имајући у виду значај поглавља 23 и 24 за напредак у приступним преговорима, Марковић је истакла да су Програмом приступања планиране активности с циљем испуњења привремених мјерила у овим областима.

Објаснила је да је у овим поглављима планирано доношење више значајних закона, попут: Закона о унутрашњим пословима, Закона о медијима и Закона о измјенама и допунама Закона о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе, Закона о измјенама и допунама Закона о Државном тужилаштву, Закона о измјенама и допунама Закона о судовима и Закона о измјенама и допунама Закона о правосудној сарадњи у кривичним стварима са државама чланицама ЕУ.

Она је поручила да ће квалитетно и ефикасно спровођење Програма приступања, осигурати унапређење резултата преговарачке структуре, одржање добре динамике процеса приступања и постизање унутрашње спремности за привремено затварање поглавља.


СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?