Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Premijer Marković sa prvim potpredsjednikom EBRD-a Rigterinkom: Zajednički fokus na unapređenju konkurentnosti privatnog sektora i jačanja malih i srednjih preduzeća

Premijer Marković sa prvim potpredsjednikom EBRD-a Rigterinkom: Zajednički fokus na unapređenju konkurentnosti privatnog sektora i jačanja malih i srednjih preduzeća
Datum objave 19.02.2019 12:30 | Autor KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  
   

Unapređenje konkurentnosti privatnog sektora, energetsko i infrastrukturno povezivanje kao i ozelenjavanje ekonomije i održivi turizam su tri prioritetne oblasti u kojima Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) želi da pomogne Crnoj Gori, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i prvog potpredsjednika EBRD-a Jirgena Rigterinka.

Premijer Marković je istakao da su prioriteti države prepoznati i od strane EBRD što omogućava dalje produktivno partnerstvo. Istakao da je Crna Gora u prethodne dvije godine uspješno vodila ekonomsku politiku, ostvarila dinamičan ekonomski rast, stabilizovala javne finansije i smanjila stopu nezaposlenosti. Ukazao je na smanjenje budžetskog deficita kao i na dobru prihodnu stranu, kako prethodnih tako i ove godine.

„Podrška EBRD-a, za oko 60 projekata ukupne vrijednosti od blizu 570 miliona eura, za je nas od ogromnog značaja. Vaša podrška i povjerenje doprinijeli su ovakvim ekonomskim rezultatima“, kazao je predsjednik Marković.

On je dodao da je za Crnu Goru strateški važan nastavak jačanja sveukupne infrastrukture, izgradnje autoputa, valorizacija aerodroma i luka, kao i dalje aktivnosti na snaženju konkurentnosti i kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta, jačanju malih i srednjih preduzeća te profesionalizacije administracije.

„EBRD će stajati uz vas da vas podrži“, kazao je Rigterink i pohvalio rezultate u oblasti ekonomske politike, ističući da je najbolji pokazatelj napretka reakcija međunarodnog tržišta, u tom kontekstu navodeći uspješno emitovanje euroobveznica od strane Crne Gore protekle godine.

Zajednički je konstatovan uspjeh u procesu evropskih integracija koji kreira podsticaj za ostvarivanje daljih rezultata u otvaranju preostalog i stvaranja uslova za početak zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE