Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са првим потпредсједником ЕБРД-а Ригтеринком: Заједнички фокус на унапређењу конкурентности приватног сектора и јачања малих и средњих предузећа

Објављено: 19.02.2019. 18:30 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
   

Унапређење конкурентности приватног сектора, енергетско и инфраструктурно повезивање као и озелењавање економије и одрживи туризам су три приоритетне области у којима Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) жели да помогне Црној Гори, саопштено је на састанку предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића и првог потпредсједника ЕБРД-а Јиргена Ригтеринка.

Премијер Марковић је истакао да су приоритети државе препознати и од стране ЕБРД што омогућава даље продуктивно партнерство. Истакао да је Црна Гора у претходне двије године успјешно водила економску политику, остварила динамичан економски раст, стабилизовала јавне финансије и смањила стопу незапослености. Указао је на смањење буџетског дефицита као и на добру приходну страну, како претходних тако и ове године.

„Подршка ЕБРД-а, за око 60 пројеката укупне вриједности од близу 570 милиона еура, за је нас од огромног значаја. Ваша подршка и повјерење допринијели су оваквим економским резултатима“, казао је предсједник Марковић.

Он је додао да је за Црну Гору стратешки важан наставак јачања свеукупне инфраструктуре, изградње аутопута, валоризација аеродрома и лука, као и даље активности на снажењу конкурентности и креирању повољног пословног амбијента, јачању малих и средњих предузећа те професионализације администрације.

„ЕБРД ће стајати уз вас да вас подржи“, казао је Ригтеринк и похвалио резултате у области економске политике, истичући да је најбољи показатељ напретка реакција међународног тржишта, у том контексту наводећи успјешно емитовање еурообвезница од стране Црне Горе протекле године.

Заједнички је констатован успјех у процесу европских интеграција који креира подстицај за остваривање даљих резултата у отварању преосталог и стварања услова за почетак затварања преговарачких поглавља.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?