Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Mevludin Nuhodžić na konferenciji Budimpešta procesa: Migracije zahtijevaju ujedinjen odgovor zasnovan na partnerstvu i saradnji

Objavljeno: 20.02.2019. 19:39 Autor: MUP; Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je danas na konferenciji Budimpešta procesa u Istanbulu da su migracije jedan od najvećih globalnih bezbjednosnih izazova koji je pokazao jasnu potrebu za ujedinjenim odgovorom, zasnovanom na povjerenju, partnerstvu i većoj saradnji.




MUP„Migracije su zajednička odgovornost svih država – svi moramo da radimo zajedno. Upravo zato, današnje učešće na ovom skupu jeste potvrda naše opredijeljenosti da dalje unapređujemo saradnju među zemljama porijekla, tranzita i krajnjeg odredišta“ – kazao je ministar Nuhodžić na konferenciji „Partnerstvo za migracije zemalja puteva svile“, na kojoj učestvuju predstavnici više od 50 zemalja iz Evrope, Bliskog istoka i Azije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Sulejman Sojlu, na čiji poziv je ministar Nuhodžić doputovao u Tursku, saopštio je, otvarajući konferenciju, da Evropa treba da preduzme mjere u borbi protiv rasizma i diskriminacije i treba da usvoji moto „jedinstvo u različitosti“ u rješavanju pitanja migracija.

Ministar Nuhodžić je, obraćajući se učesnicima, naglasio da je potrebno dodatno unaprijediti koordinaciju i saradnju na polju borbe protiv ilegalnih migracija i suzbijanja krijumčarskih mreža.

„Za nas je važno da se građani osjećaju sigurno, i zato želimo da efikasnim i sveobuhvatnim mjerama, na koordiniran način, svedemo potencijalne rizike od ilegalnih migracija na minimum. To je u interesu naše evropske budućnosti, stabilnijeg regiona integrisanog u evropsku porodicu, kao i Evrope koja je snažna da se odupre izazovima kakve predstavljaju migracije, organizovani kriminal i terorizam“ – rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Nuhodžić je saopštio da Crna Gora, kao odgovorna članica NATO-a i država koja je u pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji, u kontinuitetu ulaže značajne napore na jačanju institucionalnog okvira, u cilju pružanja podrške bezbjednim i uređenim migracijama, kao i poštovanju ljudskih prava.

MUPGovoreći o saradnji sa partnerskim službama regiona i Evrope, ministar Nuhožić je istakao da Crna Gora ostvaruje intenzivnu regionalnu i međunarodnu policijsku saradnju, kao i saradnju sa agencijama EU, kroz razmjenu iskustava i najboljih praksi.
„Ovo je prva konferencija na koju dolazim nakon što je Crna Gora parafirala Sporazum sa Evropskom graničnom i obalskom stražom (Frontex). I taj sporazum pokazuje da je naša zemlja pouzdan partner u svim zajedničkim izazovima sa kojima se Evropa suočava na vanjskim granicama“ – naveo je Nuhodžić.

Na marginama konferencije, ministar Nuhodžić je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Bugarske Mladenom Marinovim i generalnim direktorom Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD) i bivšim vicekancelarom Austrije Mihaelom Špindelegerom.


MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?