Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Мевлудин Нухоџић на конференцији Будимпешта процеса: Миграције захтијевају уједињен одговор заснован на партнерству и сарадњи

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић рекао је данас на конференцији Будимпешта процеса у Истанбулу да су миграције један од највећих глобалних безбједносних изазова који је показао јасну потребу за уједињеним одговором, заснованом на повјерењу, партнерству и већој сарадњи.




MUP„Миграције су заједничка одговорност свих држава – сви морамо да радимо заједно. Управо зато, данашње учешће на овом скупу јесте потврда наше опредијељености да даље унапређујемо сарадњу међу земљама поријекла, транзита и крајњег одредишта“ – казао је министар Нухоџић на конференцији „Партнерство за миграције земаља путева свиле“, на којој учествују представници више од 50 земаља из Европе, Блиског истока и Азије.

Министар унутрашњих послова Републике Турске Сулејман Сојлу, на чији позив је министар Нухоџић допутовао у Турску, саопштио је, отварајући конференцију, да Европа треба да предузме мјере у борби против расизма и дискриминације и треба да усвоји мото „јединство у различитости“ у рјешавању питања миграција.

Министар Нухоџић је, обраћајући се учесницима, нагласио да је потребно додатно унаприједити координацију и сарадњу на пољу борбе против илегалних миграција и сузбијања кријумчарских мрежа.

„За нас је важно да се грађани осјећају сигурно, и зато желимо да ефикасним и свеобухватним мјерама, на координиран начин, сведемо потенцијалне ризике од илегалних миграција на минимум. То је у интересу наше европске будућности, стабилнијег региона интегрисаног у европску породицу, као и Европе која је снажна да се одупре изазовима какве представљају миграције, организовани криминал и тероризам“ – рекао је министар унутрашњих послова.

Нухоџић је саопштио да Црна Гора, као одговорна чланица НАТО-а и држава која је у преговарачком процесу за чланство у Европској унији, у континуитету улаже значајне напоре на јачању институционалног оквира, у циљу пружања подршке безбједним и уређеним миграцијама, као и поштовању људских права.

MUPГоворећи о сарадњи са партнерским службама региона и Европе, министар Нухожић је истакао да Црна Гора остварује интензивну регионалну и међународну полицијску сарадњу, као и сарадњу са агенцијама ЕУ, кроз размјену искустава и најбољих пракси.
„Ово је прва конференција на коју долазим након што је Црна Гора парафирала Споразум са Европском граничном и обалском стражом (Фронтеx). И тај споразум показује да је наша земља поуздан партнер у свим заједничким изазовима са којима се Европа суочава на вањским границама“ – навео је Нухоџић.

На маргинама конференције, министар Нухоџић је разговарао са министром унутрашњих послова Републике Бугарске Младеном Мариновим и генералним директором Међународног центра за развој миграционе политике (ИЦМПД) и бившим вицеканцеларом Аустрије Михаелом Шпинделегером.


МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?