Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić: Svake godine unapređujemo sistem zaštite i spašavanja

Objavljeno: 01.03.2019. 19:15 Autor: MUP, Biro za odnose s javnošću



Danas je, povodom proslave Dana zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i Međunarodnog dana civilne zaštite, Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovalo svečanost u prostorijama Službe zaštite Glavnog grada na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja za doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja u prethodnoj godini.

Tom prilikom, prisutnima su se obratili ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, a održana je i smotra na kojoj su predstavljeni kapaciteti sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

Čestitku pripadnicima službi zaštite i spašavanja uputio je i predsjednik Vlade Duško Marković, u kojoj se navodi da su prethodne dvije godine potvrdile da Crna Gora ima pouzdan oslonac u ovoj oblasti, te da će Vlada nastojati da obezbijedi savremeniju opremu i uslove za rad i bolji ekonomski ambijent za one koji vrše važne dužnosti za Crnu Goru. „Svakodnevno uviđamo da se sistem zaštite i spašavanja u našoj zemlji unapređuje do nivoa koji obezbjeđuje sigurnost i spokoj svakog građanina“, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

MUPMinistar Nuhodžić je, obraćajući se prisutnima, naglasio da se svake godine dodatno unapređuje sistem zaštite i spašavanja na normativnom planu, ali i na planu jačanja kapaciteta za odgovor na sve vrste hazarda. Podsjetio je da je u prošloj godini nabavljen novi protivpožarni avion i riješeno pitanje statusa 20 vatrogasno-spasilačkih vozila. Ministar je izrazio posebno zadovoljstvo što je profunkcionisao Fond za zaštitu i spašavanje, preko kojeg je podijeljeno preko 94 000 eura za projekte koji će dodatno ojačati sistem zaštite i spašavanja. Povrda posvećenosti Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova poboljšanju statusa vatrogasaca spasilaca je i povećanje njihovog koeficijenta zarade, naveo je ministar i dodao da je to samo jedan od benefita definisanih Zakonom o zaštiti i spašavanju.

Čestitajući Dan zaštite i spašavanja, generalni direktor Mirsad Mulić je iskazao zadovoljstvo kvalitetom sistema zaštite i spašavanja i dobrom saradnjom svih subjekata sistema, ukazujući na složenost i odgovornost poslova koje obavljaju pripadnici sistema zaštite i spašavanja. 

U nastavku je saopštio da je tokom prethodne godine bilo 13 296 intervencija, a OKC Direktorata za vanredne situacije 112 zabilježio je 105 395 poziva i koordinirao 40 akcija spašavanja u planinama, u kojima je spašeno 88 osoba. Takođe je naglasio da u elementarnim i drugim nepogodama nije bilo ljudskih žrtava.

Odlukom Komisije za sprovođenje postupka dodjele nagrada i priznanja dodijeljene su i nagrade i priznanja učesnicima sistema zaštite i spašavanja za doprinos u razvoju sistema, posebne zasluge i iskazanu ličnu požrtvovanost.

Ove godine je podijeljeno ukupno 19 nagrada i priznanja: 3 plakete, 2 značke, 9 zahvalnica i 5 novčanih nagrada.

Novčane nagrade dobili su:
1) Stevović Mirko, policajac zaposlen u Sektoru granične policije, granični prelaz „Krstac”
2) Svrkota Radenko, komandir operativnog tima Službe zaštite i spašavanja Pljevlja
3) Radusinović Rajko, mehaničar u Službi zaštite i spašavanja Podgorica
4) Agović Džemal, vođa smjene u Službi zaštite i spašavanja Rožaje
5) Đolević Borislav, savjetnik I za održavanje tehnike i opreme u Službi zaštite i spašavanja Berane.

Zahvalnice za doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja dobili su:
1) Čađenović Andrija, komadir Službe zaštite i spašavanja Podgorica
2) Kurtović Kadro, vatrogasac-spasilac u Službi zaštite i spašavanja Ulcinj
3) Mihajlović Radovan, vatrogasac-spasilac u Službi zaštite i spašavanja Berane
4) Korać Marko, vatrogasac-spasilac – vozač u Službi zaštite i spašavanja Berane
5) Stojanović Vojislav, vatrogasac-spasilac – vozač u Službi zaštite i spašavanja Berane
6) Golubović Darko, vatrogasac-spasilac – vozač u Službi zaštite i spašavanja Berane
7) Bojović Ranko, vođa grupe-spasilac u Službi zaštite i spašavanja Podgorica,
8) Vlahović Milorad, vatrogasac-spasilac u Službi zaštite i spašavanja Podgorica
9) Nurković Asmir, vatrogasac-spasilac u Službi zaštite i spašavanja Rožaje

Značku zaštite i spašavanja dobili su:
1) Vlaović Danilo, vođa smjene u Službi zaštite i spašavanja Bijelo Polje
2) Ivanović Žarko, vatrogasac-spasilac u Službi zaštite i spašavanja Podgorica

Plaketu zaštite i spašavanja dobili su volonteri Kljajević Đole i Kljajević Slavko iz Đurđevića Tare, Darmanović Željko, komadir Službe zaštite i spašavanja Kolašin, a posthumno je plaketom, najvišim priznanjem u oblasti zaštite i spašavanja, nagrađen i Darko Vujošević, koji je je stradao spašavajući porodicu Kumburović iz Skadarskog jezera i time, ličnim primjerom, pokazao izuzetnu hrabrost, ljudskost i požrtvovanost.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

VIDEO: https://youtu.be/rbUINe7oE_c





Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?