Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић: Сваке године унапређујемо систем заштите и спашавања

Објављено: 01.03.2019. 19:15 Аутор: МУП, Биро за односе с јавношћу



Данас је, поводом прославе Дана заштите и спашавања у Црној Гори и Међународног дана цивилне заштите, Министарство унутрашњих послова организовало свечаност у просторијама Службе заштите Главног града на којој су додијељене награде и признања за допринос у развоју система заштите и спашавања у претходној години.

Том приликом, присутнима су се обратили министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и генерални директор Директората за ванредне ситуације Мирсад Мулић, а одржана је и смотра на којој су представљени капацитети система заштите и спашавања у Црној Гори.

Честитку припадницима служби заштите и спашавања упутио је и предсједник Владе Душко Марковић, у којој се наводи да су претходне двије године потврдиле да Црна Гора има поуздан ослонац у овој области, те да ће Влада настојати да обезбиједи савременију опрему и услове за рад и бољи економски амбијент за оне који врше важне дужности за Црну Гору. „Свакодневно увиђамо да се систем заштите и спашавања у нашој земљи унапређује до нивоа који обезбјеђује сигурност и спокој сваког грађанина“, поручио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

MUPМинистар Нухоџић је, обраћајући се присутнима, нагласио да се сваке године додатно унапређује систем заштите и спашавања на нормативном плану, али и на плану јачања капацитета за одговор на све врсте хазарда. Подсјетио је да је у прошлој години набављен нови противпожарни авион и ријешено питање статуса 20 ватрогасно-спасилачких возила. Министар је изразио посебно задовољство што је профункционисао Фонд за заштиту и спашавање, преко којег је подијељено преко 94 000 еура за пројекте који ће додатно ојачати систем заштите и спашавања. Поврда посвећености Владе и Министарства унутрашњих послова побољшању статуса ватрогасаца спасилаца је и повећање њиховог коефицијента зараде, навео је министар и додао да је то само један од бенефита дефинисаних Законом о заштити и спашавању.

Честитајући Дан заштите и спашавања, генерални директор Мирсад Мулић је исказао задовољство квалитетом система заштите и спашавања и добром сарадњом свих субјеката система, указујући на сложеност и одговорност послова које обављају припадници система заштите и спашавања. 

У наставку је саопштио да је током претходне године било 13 296 интервенција, а ОКЦ Директората за ванредне ситуације 112 забиљежио је 105 395 позива и координирао 40 акција спашавања у планинама, у којима је спашено 88 особа. Такође је нагласио да у елементарним и другим непогодама није било људских жртава.

Одлуком Комисије за спровођење поступка додјеле награда и признања додијељене су и награде и признања учесницима система заштите и спашавања за допринос у развоју система, посебне заслуге и исказану личну пожртвованост.

Ове године је подијељено укупно 19 награда и признања: 3 плакете, 2 значке, 9 захвалница и 5 новчаних награда.

Новчане награде добили су:
1) Стевовић Мирко, полицајац запослен у Сектору граничне полиције, гранични прелаз „Крстац”
2) Свркота Раденко, командир оперативног тима Службе заштите и спашавања Пљевља
3) Радусиновић Рајко, механичар у Служби заштите и спашавања Подгорица
4) Аговић Џемал, вођа смјене у Служби заштите и спашавања Рожаје
5) Ђолевић Борислав, савјетник И за одржавање технике и опреме у Служби заштите и спашавања Беране.

Захвалнице за допринос у развоју система заштите и спашавања добили су:
1) Чађеновић Андрија, комадир Службе заштите и спашавања Подгорица
2) Куртовић Кадро, ватрогасац-спасилац у Служби заштите и спашавања Улцињ
3) Михајловић Радован, ватрогасац-спасилац у Служби заштите и спашавања Беране
4) Кораћ Марко, ватрогасац-спасилац – возач у Служби заштите и спашавања Беране
5) Стојановић Војислав, ватрогасац-спасилац – возач у Служби заштите и спашавања Беране
6) Голубовић Дарко, ватрогасац-спасилац – возач у Служби заштите и спашавања Беране
7) Бојовић Ранко, вођа групе-спасилац у Служби заштите и спашавања Подгорица,
8) Влаховић Милорад, ватрогасац-спасилац у Служби заштите и спашавања Подгорица
9) Нурковић Асмир, ватрогасац-спасилац у Служби заштите и спашавања Рожаје

Значку заштите и спашавања добили су:
1) Влаовић Данило, вођа смјене у Служби заштите и спашавања Бијело Поље
2) Ивановић Жарко, ватрогасац-спасилац у Служби заштите и спашавања Подгорица

Плакету заштите и спашавања добили су волонтери Кљајевић Ђоле и Кљајевић Славко из Ђурђевића Таре, Дармановић Жељко, комадир Службе заштите и спашавања Колашин, а постхумно је плакетом, највишим признањем у области заштите и спашавања, награђен и Дарко Вујошевић, који је је страдао спашавајући породицу Кумбуровић из Скадарског језера и тиме, личним примјером, показао изузетну храброст, људскост и пожртвованост.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/рбУИНе7оЕ_ц





Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?