Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Janović: Sportskim savezima veća sredstva nego ikada ranije

Objavljeno: 04.03.2019. 18:58 Autor: Ministarstvo sporta i mladih
Ministar sporta i mladih Nikola Janović održao je danas konferenciju za medije povodom Konkursa za sufinansiranje programa COK-a, POK-a i nacionalnih sportskih saveza za 2019. godinu, na kojem je dodijeljeno preko 4 miliona eura što je, do sada, rekordan iznos dodijeljen na javnom konkursu za ovu oblast. Ostala sredstva opredijeljena za sport, ovaj resor uložiće u dalji razvoj sportske infrastrukture, premije i nagrade za najbolje sportske rezultate, prioritetne klubove, stipendije za perspektivne sportiste kao i razvoj dječjeg sporta.

Veća ulaganja u razvoj vrhunskog sporta

Nacionalnim sportskim savezima dodijeljeno je preko pola miliona eura više nego prethodne godine što je jasan pokazatelj odgovornog odnosa Vlade i Ministarstva sporta i mladih prema vrhunskom sportu u Crnoj Gori.

Tradicionalno, najveća sredstva dobili su Košarkaški, Rukometni, Odbojkaški, Vaterpolo savez a značajno su uvećana sredstva i Karate i Atletskom savezu dok su i ostali savezi dobili veći budžet u odnosu na prethodnu godinu.

Više novca ove godine dobio je Crnogorski olimpijski komitet, a čak za preko 50% je povećan budžet Paraolimpijskog komiteta čime je država pokazala svoju posebnu brigu prema našim paraolimpijcima koji postižu vrhunske rezultate na svjetskoj sceni – saopštio je ministar Janović.

Posebna briga o sportovima koji nijesu na programu Olimpijskih igara

Janović je takođe istakao, da je Crna Gora jedina država u regionu koja sa posebnom pažnjom brine i o sportovima koji nijesu na programu Olimpijskih igara pa su tako pojedini savezi sportova koji su u prvoj kategoriji sportova koji nijesu na programu Olimpijskih igara dobili dvostruko veća sredstva nego prethodne godine.

Stipendije za 217 najperspektivnijih crnogorskih sportista

Ministarstvo sporta i mladih je posebno insistiralo na povećanju broja sportista koje država, na predlog nacionalnih sportskih saveza, stipendira tako da je taj broj povećan sa 160, koliko je bilo prethodne godine, na 217, što je najveći broj stipendiranih sportista u Crnoj Gori do sada, a za koje je obezbijeđen iznos od 381,626,00 eura što je za oko 70% veći iznos nego prethodne godine kada je država za stipendije dodijelila rekordnih 225.000 eura – naglasio je Janović.

MINISTARSTVO SPORTA I MLADIH




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?