Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Usvojen Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini

Objavljeno: 08.03.2019. 00:34 Autor: Ministarstvo ekonomije


Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja. 

U sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedjelja se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglašava neradnom a kroz Pravilnik o vrstama prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta u kojima se nedeljom i u dane državnih i drugih praznika može obavljati trgovina na veliko i malo Ministarstvo ekonomije je donijelo rješenje za izuzetke.

Kako se ovim zakonom uredjuje trgovina na malo i veliko, predlogom ovog zakona uvodi se novi član kojim se propisuje zabrana obavljanja djelatnosti na veliko i malo nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim u prodajnim objektima ili drugim prodajnim mjestima koji će biti utvrđeni propisom koji donosi Ministarstvo.

Donošenje ovog Zakona ima za cilj unapredjenje položaja radnika u Crnoj Gori.

Na ovaj način utičemo pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva. Kako priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedeljom, uvođenjem neradne nedelje neće se ugroziti prihodi trgovaca, s obzirom na to da će se isti preliti na ostale dane. 

Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a uvođenje neradne nedelje je podržano od strane Privredne komore Crne Gore, odnosno određenog broja poslodavaca kroz Odbor za trgovinu. 


MINISTARSTVO EKONOMIJE
KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?