Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: Kriminalci nijesu sigurni u Crnoj Gori i za njih ovdje nema komfora

Objavljeno: 20.03.2019. 19:05 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
         
Kriminalci u Crnoj Gori nijesu sigurni i na našim ulicama nema komfora za njih i njihove aktivnosti, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u Skupštini Crne Gore odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika DPS-a Mihaila Anđušića u okviru instituta Premijerskog sata.

„Međutim, pravda ih stiže i tamo gdje su je najmanje očekivali. Uz podršku partnerskih službi regiona i Evrope preduzete su brojne akcije koje se ogledaju u hapšenju visokorangiranih pripadnika organizovanih kriminalnih grupa od Turske preko Bugarske i Češke, do Albanije i Kosova“, kazao je predsjednik Vlade.

On je podsjetio da je u novembru 2017. godine odgovarajući na pitanje poslanika Adrijana Vuksanovića kazao da kriminalci u Crnoj Gori neće biti mirni dogod je ugrožen bilo koji pojedinac i naravno država.

U tom trenutku, kako sam i informisao Parlament, za period od 11 mjeseci (1. decembar 2016 - 1. novembar 2017) policija je izvršila 4.550 kontrola bezbjednosno interesantnih lica i podnijela 46 krivičnih prijava.

Premijer je podsjetio da je u drugoj polovini prošle godine promijenjena upravljačka struktura Uprave policije od koje je tražio da se na kriminal udari snažno i sveobuhvatno. 

„I da ne ostane prostora dušebrižnicima, promjena nije uslijedila zato što je prethodni menadžment radio loše, već zato što sam smatrao da policiju moramo jačati i unijeti novu kadrovsku energiju – da snažnije odgovorimo narastajućim ambicijama kriminalnih organizacija. Danas vidimo rezultate takvog opredjeljenja“, istakao je premijer Marković.

Predsjednik je podsjetio i na rezultate ostvarene u toku prošle godine: rasvijetljena su ubistva Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića počinjena u Podgorici i ubistvo Željka Pavkova u Bijelom Polju.

„Tokom prošle godine u borbi protiv trgovine drogom, oduzeto je ukupno blizu 3 i po tone narkotika. U ovom segmentu rada posebno se ističe zajednička akcija crnogorske policije, italijanske policije i američke DEA-e koja je realizovana na osnovu operativnih informacija naše policije, a rezultat je bio zapljena 20 tona hašiša vrijednog 65 miliona eura, koji bi poslužio za finansiranje terorizma“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

On je iznio podatke i za period 1. septembar 2018 - 1. mart 2019: obavljeno je 4.487 kontrola lica koja su nosioci kriminalnih aktivnosti i podnijeto 78 krivičnih prijava i naglasio da je u tom periodu bilo duplo više kontrola i 32 prijave više nego tokom cijele 2017. godine.

„Ciljanim pretresima objekata koje su koristili pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, pronađeni su i oduzeti oružje i oprema namijenjeni za izvršenje teških krivičnih djela. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova informisali su me da je tim aktivnostima u 2018. godini spriječeno 20 likvidacija“, rekao je predsjednik Vlade.

U odnosu na dio pitanja koji se tiče rasvjetljavanja krivičnih djela u posljednjih 6 mjeseci, premijer je kazao da su na teritoriji Crne Gore izvršena 4 ubistva, od kojih su 3 rasvijetljena; izvršeno je i 17 pokušaja ubistva, od kojih je rasvijetljeno 16.

„Takođe, rasvijetljena su krivična djela iz prethodnog perioda koja su s pravom privlačila pažnju javnosti – dva ubistva u pokušaju izvršena u Kotoru 2015. i 2016. godine, ubistvo košarakaša Ljuba Jovanovića na Cetinju iz 2011. godine, ubistvo Miodraga Kruščića u Podgorici. Rasvijetljeno je i gnusno ranjavanje i napad na novinarku Oliveru Lakić iz 2018. godine“, precizirao je predsjednik Vlade.

Premijer se osvrnuo i na interesovanje poslanika Anđušića oko pojedinih aspekata medijskog izvještavanja u povodu akcija i rezultata policije, odnosno zajedničke borbe naših institucija protiv organizovanog kriminala.

„Nije, nažalost, naša medijska scena imuna na špekulacije raznih vrsta, a one su najčešće zasnovane na površnosti, neprovjerenim informacijama i namjeri da se baci sjenka na svaki ozbiljniji rezultat“, rekao je predsjednik Marković i dodao da kriminal traži načine da oslabi institucije, i na taj način ostvari svoje ciljeve.

Predsjednik je rekao da nije dobro za državu i društvo kad se iz ugla izvještača i novinara iskazuje sumnja prema institucijama, jer ona ne pomaže sistemu već od nje koristi izvlači upravo kriminal.

„Djeluje prosto nevjerovatno da nosioci organizovanog kriminala, za kojima tragaju nacionalne i međunarodne policije zbog najtežih krivičnih djela, zauzimaju prostor na naslovnim stranama pojedinih medija, istovremeno dobijajući priliku da drže moralno slovo državi i njenim institucijama“, kazao je predsjednik Marković.

On je istakao da, ako nam je potreba ista, ako nam je bezbjednost imperativ, onda kriminalcima nema mjesta ni na ulici, ni u institucijama, ali ni u medijima.

„Vjerujem da su policijski službenici, i drugi državni službenici časni i posvećeni profesionalci, i pozivam svakoga da konkretno i argumentovano saopšti saznanja o onima koji to nijesu. Za takve neće biti mjesta u policijskom i državnom aparatu Crne Gore“, kazao je predsjednik Marković.

Premijer je na kraju zaključio da nema stajanja, niti uzmicanja: „Takođe, neće biti finansijskih i materijalnih ograničenja da ojačamo crnogorsku policiju kako bi organizovani kriminal protjerali iz naše države“.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
      
 
            

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?