Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Криминалци нијесу сигурни у Црној Гори и за њих овдје нема комфора

Објављено: 20.03.2019. 19:05 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
         
Криминалци у Црној Гори нијесу сигурни и на нашим улицама нема комфора за њих и њихове активности, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у Скупштини Црне Горе одговарајући на посланичко питање посланика ДПС-а Михаила Анђушића у оквиру института Премијерског сата.

„Међутим, правда их стиже и тамо гдје су је најмање очекивали. Уз подршку партнерских служби региона и Европе предузете су бројне акције које се огледају у хапшењу високорангираних припадника организованих криминалних група од Турске преко Бугарске и Чешке, до Албаније и Косова“, казао је предсједник Владе.

Он је подсјетио да је у новембру 2017. године одговарајући на питање посланика Адријана Вуксановића казао да криминалци у Црној Гори неће бити мирни догод је угрожен било који појединац и наравно држава.

У том тренутку, како сам и информисао Парламент, за период од 11 мјесеци (1. децембар 2016 - 1. новембар 2017) полиција је извршила 4.550 контрола безбједносно интересантних лица и поднијела 46 кривичних пријава.

Премијер је подсјетио да је у другој половини прошле године промијењена управљачка структура Управе полиције од које је тражио да се на криминал удари снажно и свеобухватно. 

„И да не остане простора душебрижницима, промјена није услиједила зато што је претходни менаџмент радио лоше, већ зато што сам сматрао да полицију морамо јачати и унијети нову кадровску енергију – да снажније одговоримо нарастајућим амбицијама криминалних организација. Данас видимо резултате таквог опредјелјенја“, истакао је премијер Марковић.

Предсједник је подсјетио и на резултате остварене у току прошле године: расвијетљена су убиства Милоша Шаковића и Радивоја Јовановића почињена у Подгорици и убиство Жељка Павкова у Бијелом Пољу.

„Током прошле године у борби против трговине дрогом, одузето је укупно близу 3 и по тоне наркотика. У овом сегменту рада посебно се истиче заједничка акција црногорске полиције, италијанске полиције и америчке ДЕА-е која је реализована на основу оперативних информација наше полиције, а резултат је био запљена 20 тона хашиша вриједног 65 милиона еура, који би послужио за финансирање тероризма“, рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Он је изнио податке и за период 1. септембар 2018 - 1. март 2019: обављено је 4.487 контрола лица која су носиоци криминалних активности и поднијето 78 кривичних пријава и нагласио да је у том периоду било дупло више контрола и 32 пријаве више него током цијеле 2017. године.

„Циљаним претресима објеката које су користили припадници организованих криминалних група, пронађени су и одузети оружје и опрема намијењени за извршење тешких кривичних дјела. Из Министарства унутрашњих послова информисали су ме да је тим активностима у 2018. години спријечено 20 ликвидација“, рекао је предсједник Владе.

У односу на дио питања који се тиче расвјетљавања кривичних дјела у посљедњих 6 мјесеци, премијер је казао да су на територији Црне Горе извршена 4 убиства, од којих су 3 расвијетљена; извршено је и 17 покушаја убиства, од којих је расвијетљено 16.

„Такође, расвијетљена су кривична дјела из претходног периода која су с правом привлачила пажњу јавности – два убиства у покушају извршена у Котору 2015. и 2016. године, убиство кошаракаша Љуба Јовановића на Цетињу из 2011. године, убиство Миодрага Крушчића у Подгорици. Расвијетљено је и гнусно рањавање и напад на новинарку Оливеру Лакић из 2018. године“, прецизирао је предсједник Владе.

Премијер се осврнуо и на интересовање посланика Анђушића око појединих аспеката медијског извјештавања у поводу акција и резултата полиције, односно заједничке борбе наших институција против организованог криминала.

„Није, нажалост, наша медијска сцена имуна на шпекулације разних врста, а оне су најчешће засноване на површности, непровјереним информацијама и намјери да се баци сјенка на сваки озбиљнији резултат“, рекао је предсједник Марковић и додао да криминал тражи начине да ослаби институције, и на тај начин оствари своје циљеве.

Предсједник је рекао да није добро за државу и друштво кад се из угла извјештача и новинара исказује сумња према институцијама, јер она не помаже систему већ од ње користи извлачи управо криминал.

„Дјелује просто невјероватно да носиоци организованог криминала, за којима трагају националне и међународне полиције због најтежих кривичних дјела, заузимају простор на насловним странама појединих медија, истовремено добијајући прилику да држе морално слово држави и њеним институцијама“, казао је предсједник Марковић.

Он је истакао да, ако нам је потреба иста, ако нам је безбједност императив, онда криминалцима нема мјеста ни на улици, ни у институцијама, али ни у медијима.

„Вјерујем да су полицијски службеници, и други државни службеници часни и посвећени професионалци, и позивам свакога да конкретно и аргументовано саопшти сазнања о онима који то нијесу. За такве неће бити мјеста у полицијском и државном апарату Црне Горе“, казао је предсједник Марковић.

Премијер је на крају закључио да нема стајања, нити узмицања: „Такође, неће бити финансијских и материјалних ограничења да ојачамо црногорску полицију како би организовани криминал протјерали из наше државе“.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
      
 
            

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?