Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Predsjednik Marković u posjeti Uniprom KAP-u: Investicije od oko 66 miliona velika šansa za Crnu Goru i njenu ekonomiju

Predsjednik Marković u posjeti Uniprom KAP-u: Investicije od oko 66 miliona velika šansa za Crnu Goru i njenu ekonomiju
Datum objave 22.03.2019 13:30 | Autor KABINET PREDSJEDNIKA VLADE | Izvor: Predsjednik Vlade Crne Gore

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Investicije u Uniprom KAP, realizovanih oko 36 miliona eura i planiranih još 30 miliona, velika su šansa za Crnu Goru, njenu ekonomiju, industrijsku proizvodnju kao i za povećanje izvoza, saopšteno je danas prilikom posjete predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića ovoj fabrici.

„Ovdje se praktično razvija jedan novi moderni industrijski centar u Crnoj Gori. Siguran sam da većina građana za to ne zna, ne samo u Crnoj Gori nego i u Podgorici. Ovdje se razvijaju novi pogoni i nove fabrike za finalizaciju aluminijske proizvodnje“, kazao je premijer Marković.

On je dodao da će u maju biti završena nova linija za proizvodnju aluminijskih legura, a do kraja godine imaćemo novu fabriku koja će obezbijediti liniju za proizvodnju aluminijskih trupaca. U 2020. godini, kako je naveo premijer Marković, planirana je još jedna nova fabrika za proizvodnju aluminijske žice i čelične žice.

Vlasnik Uniprom-a Veselin Pejović kazao je da je do sada, u zamjenu 170 ćelija i drugu infrastrukturu, uloženo 20 miliona eura.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Sa novom fabrikom silumina koju otvaramo u narednih par mjeseci, biće proizvodnja 30.000 tona. Investicija je 11 miliona, a sljedeća fabrika, do kraja ove godine koja će biti za proizvodnju trupaca bileta, kapaciteta 70.000 tona, investicija je 15 miliona. Te dvije fabrike će ukupno da imaju proizvodnju 100.000 tona, što znači 2020. godine mi bi trebalo da imamo izvoza cirka oko 300 miliona dolara“, kazao je Pejović.

Premijer Marković je pohvalio to što je instalirano postrojenje za tečni gas koji sada koriste pogoni u KAP-u.

„Dakle, iz upotrebe su izbačeni mazut i ulje što je veoma važno za dalji razvoj Kombinata, ali je veoma važno i za očuvanje životne sredine“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Pejović je precizirao da je uvođenje ovog sistema bilo važno i zbog dovođenja relevatnih kupaca sa evropskog tržišta i istakao da je Uniprom KAP jedina fabrika na Balkanu koja koristi LNG, prirodni tečni gas.

„KAP je dnevno trošio 10 tona nafte. To znači - u Podgorici 1.000 automobila dnevno puta 10 litara nafte dnevno da se potroši. Koji je to zagađivač! Toga više u KAP-u nema“, pojasnio je vlasnik Uniprom-a.

Što se tiče LNG i gasne stanice, dodao je on, do sad su uložili pet miliona eura, a u dalji razvoj KAP-a i sljedećih pogona koje budu razvijali doći će do cifre od 20 miliona, da bi maksimalno pokrili svu proizvodnju.

Predsjednik Marković je posebno pohvalio to što kompanija, u ovako teškim uslovima i složenoj djelatnosti, baštini princip društvene odgovornosti i podržava sve ono što su interesi zajednice u cjelini.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Posebno želim da naglasim njihovu ulogu u ambulanti koju su prepustili na upotrebu građanima Podgorice i Golubovaca, osavremenjenu i potpuno opremljenu. Imali smo prilike da vidimo i fabrički restoran koji je, rekao bih, ne fabrički nego restoran po standardima hotela sa četiri zvjezdice“, kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je ponovio da će on, Vlada i nadležni resori snažno podržavati da se investicioni planovi Uniprom KAP-a i ova razvojna perspektiva ostvari u kratkom roku.

U posjetu Uniprom KAP-u sa predsjednikom Vlade su bili i ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE