Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић у посјети Унипром КАП-у: Инвестиције од око 66 милиона велика шанса за Црну Гору и њену економију

Објављено: 22.03.2019. 18:30 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Инвестиције у Унипром КАП, реализованих око 36 милиона еура и планираних још 30 милиона, велика су шанса за Црну Гору, њену економију, индустријску производњу као и за повећање извоза, саопштено је данас приликом посјете предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића овој фабрици.

„Овдје се практично развија један нови модерни индустријски центар у Црној Гори. Сигуран сам да већина грађана за то не зна, не само у Црној Гори него и у Подгорици. Овдје се развијају нови погони и нове фабрике за финализацију алуминијске производње“, казао је премијер Марковић.

Он је додао да ће у мају бити завршена нова линија за производњу алуминијских легура, а до краја године имаћемо нову фабрику која ће обезбиједити линију за производњу алуминијских трупаца. У 2020. години, како је навео премијер Марковић, планирана је још једна нова фабрика за производњу алуминијске жице и челичне жице.

Власник Унипром-а Веселин Пејовић казао је да је до сада, у замјену 170 ћелија и другу инфраструктуру, уложено 20 милиона еура.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Са новом фабриком силумина коју отварамо у наредних пар мјесеци, биће производња 30.000 тона. Инвестиција је 11 милиона, а сљедећа фабрика, до краја ове године која ће бити за производњу трупаца билета, капацитета 70.000 тона, инвестиција је 15 милиона. Те двије фабрике ће укупно да имају производњу 100.000 тона, што значи 2020. године ми би требало да имамо извоза цирка око 300 милиона долара“, казао је Пејовић.

Премијер Марковић је похвалио то што је инсталирано постројење за течни гас који сада користе погони у КАП-у.

„Дакле, из употребе су избачени мазут и уље што је веома важно за даљи развој Комбината, али је веома важно и за очување животне средине“, рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Пејовић је прецизирао да је увођење овог система било важно и због довођења релеватних купаца са европског тржишта и истакао да је Унипром КАП једина фабрика на Балкану која користи ЛНГ, природни течни гас.

„КАП је дневно трошио 10 тона нафте. То значи - у Подгорици 1.000 аутомобила дневно пута 10 литара нафте дневно да се потроши. Који је то загађивач! Тога више у КАП-у нема“, појаснио је власник Унипром-а.

Што се тиче ЛНГ и гасне станице, додао је он, до сад су уложили пет милиона еура, а у даљи развој КАП-а и сљедећих погона које буду развијали доћи ће до цифре од 20 милиона, да би максимално покрили сву производњу.

Предсједник Марковић је посебно похвалио то што компанија, у овако тешким условима и сложеној дјелатности, баштини принцип друштвене одговорности и подржава све оно што су интереси заједнице у цјелини.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Посебно желим да нагласим њихову улогу у амбуланти коју су препустили на употребу грађанима Подгорице и Голубоваца, осавремењену и потпуно опремљену. Имали смо прилике да видимо и фабрички ресторан који је, рекао бих, не фабрички него ресторан по стандардима хотела са четири звјездице“, казао је предсједник Владе.

Премијер је поновио да ће он, Влада и надлежни ресори снажно подржавати да се инвестициони планови Унипром КАП-а и ова развојна перспектива оствари у кратком року.

У посјету Унипром КАП-у са предсједником Владе су били и министарка економије Драгица Секулић и министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?