Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Bijelom Polju: Dogovoreno završavamo i pravimo nove dogovore za nove iskorake

Objavljeno: 25.03.2019. 21:06 Autor: MPRR
MPRR MPRR
Opština Bijelo Polje, uz podršku Vlade i domaćinski i odgovoran odnos lokalne samouprave, u kontnuiranoj saradnji sa građanima ide putem napretka, ocjena je potpredsjednika Vlade ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića nakon današnje radne posjete ovoj opštini.

Na sastanku u Opštini, konstatovano je da svi kapitalni infrastrukturni projekti, kakvi su Skijalište Cmiljača, Đalovića pećina i Kolektor, kao i brojni projekti na lokalnom nivou kojim se podiže nivo kvaliteta života građana, teku planiranom dinamikom. Dogovoreni su i naredni projekti. U Bijelom Polju ove godine biće opremljena Kuća poljoprivrede Sjevera, očekuje se završetak izgradnje vodovoda Dobrakovo i podrška Vlade brojnim drugim infrastrukturnim projektima u dijelu unapređenja putne i druge infrastrukture u ruralnim područjima. 

MPRR„Dogovoreno završavamo i pravimo nove dogovore za nove iskorake. Sve ovo su nove potvrde uspješnog partnerstva Vlade, lokalnih samouprava i građana“, ocijenio je potpredsjednik Simović. 

On je izrazio uvjerenje da će svi kapitalni projekti koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta, uz dodatne koji se finansiraju sa nivoa resora, koji život znače, posebno u ruralnim područjima, za sve zajedno značiti nova ohrabrenja i nove odgovornosti za buduće zajedničke projekte.

Simović je izrazio i ohrabrenje informacijama koje je dobio od predsjednika Opštine vezano za rezultate na izvjesnoj punoj finansijskoj konsolidaciji lokalnih javnih finansija, a u čemu će posebno pomoći sredstva koja je Vlada opredijelila Opštini, kroz izmjene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava. 

Potpredsjednik Simović i predsjednik Opštine Petar Smolović obišli su danas objekat koji će biti opremljen da bude Kuća poljoprivrede za Sjever Crne Gore. 

Prema riječima Simovića to će biti adresa i dom za domaćine i preduzetnike sa Sjevera, u kojoj će biti smještene nadležne službe iz oblasti poljoprivrede. „To će biti njihov zajednički dom u kome će svi zainteresovani dobiti potrebne informacije i stručnu podršku“, poručio je Simović.

Do kraja godine voda sa vodovoda u Dobrakovu

Potpredsjednik Simović obišao je danas i završnu fazu izgradnje vodovoda Dobrakovo – Kanje - Metanjac, sa kojeg će vodu dobiti više od 300 domaćinstava u tri mjesne zajednice, kao i granični prelaz Dobrakovo. 

„Ovo je nova potvrda odgovornosti u realizaciji dogovorenog. Vjerujem da ćemo ovaj projekat završiti do kraja godine“, kazao je Simović. 

On je podsjetio da je kamen temeljac postavljen krajem 2017, da je projekat veoma zahtjevan u tehničkom i finansisjom smislu, da je vodozvorište u susjednoj prijateljskoj Srbiji, te da je nakon dobijanja svih saglasnosti voda prevedena preko Lima. „Pitanje je mjeseca kada ćemo obradovati mještane ovih područja“, kazao je Simović.
MPRR MPRR
Smolović: Dokaz da možemo ispuniti obećanja kada smo zajedno 

Predsjednik Opštine Petar Smolović izrazio je zadovoljstvo posjetom potpredsjednika Vlade tokom koje je konstatovano da napravljen napredak u brojnim oblastima, od segmenta konsolidacije javnih finansija do realizacije projekata od značaja za razvoj Bijelog Polja i bolji kvalitet života svakog građšanina opštine. „Kuća poljoprivrede biće značajna za Sjever i za Bijelo Polje koje jeste centar Sjevera. Seoski vodovod u Dobrakovu prijemjer je dobre saradnje između mjesne zajednice, Opštine, IFAD projekta i Vlade. Pokazujemo da ova saradnja na svim nivoima djeluje“, kazao je Smolović. 

Na kraju radne posjete Simović je posjetio uspješnog preduzetnika – Ribnjak preduzeća Opticon-Ribarstvo Idrizović u mjestu Bistrica, s ciljem da se na terenu sagledaju potencijali i mogućnosti za razvoj ovog sektora, kao i novih podsticaja za razvoj slatkovodne akvakulture. 

Koncesionari da saniraju puteve ili slijedi raskid ugovora

Potpredsjednik Simović je održao i sastanak sa članovima opštinske Komisije za pregled stanja lokalnih puteva koje koriste koncesionari šuma na području ove opštine, a koja je formirana u aprilu prošle godine u cilju angažovanijeg odnosa prema kontroli koncesionara u diejlu upotrebe lokalnih puteva i druge infarstrukture. Sastanku su prisustvovao i direktor Uprave za šume Nusret Kalač i državni sekretar za šumarstvo i drvnu idustriju u Ministarstvu poljoprivrede Milosav Anđelić. 
MPRR MPRR
Potpredsjednik Simović je je istakao da se sada može reći da se postigao određen napredak po tom pitanju, ali da se mora nastaviti još snažnije i efikasnije. 

„Već duže vrijeme, s pravom, imamo primjedbe mještana da bi koncesionari mogli biti odgovorniji prema lokalnim putevima. Danas smo dgovorili naše druge zajedničke aktivnosti po tom pitanju. Dogovorili smo da ojačamo Komisiju sa komunalnom policijom, Upravom policije i da koncesionari budu pod dnevnim nadzorom u smislu poštovanja obaveza u dijelu lokalne infrastruktite. Sve što ne bude realizovano u skladu sa lokalnim propisima, biće osnov za raskidanje koncesionih ugovora od strane Uprave za šume“, poručio je Simović dodajući da je izgleda takvo rješenje jedini način koji će razumjeti određen broj koncesionara crnogorskih šuma. 




PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?