Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Бијелом Пољу: Договорено завршавамо и правимо нове договоре за нове искораке

Објављено: 25.03.2019. 21:06 Аутор: МПРР
MPRR MPRR
Општина Бијело Поље, уз подршку Владе и домаћински и одговоран однос локалне самоуправе, у контнуираној сарадњи са грађанима иде путем напретка, оцјена је потпредсједника Владе министра пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића након данашње радне посјете овој општини.

На састанку у Општини, констатовано је да сви капитални инфраструктурни пројекти, какви су Скијалиште Цмиљача, Ђаловића пећина и Колектор, као и бројни пројекти на локалном нивоу којим се подиже ниво квалитета живота грађана, теку планираном динамиком. Договорени су и наредни пројекти. У Бијелом Пољу ове године биће опремљена Кућа пољопривреде Сјевера, очекује се завршетак изградње водовода Добраково и подршка Владе бројним другим инфраструктурним пројектима у дијелу унапређења путне и друге инфраструктуре у руралним подручјима. 

MPRR„Договорено завршавамо и правимо нове договоре за нове искораке. Све ово су нове потврде успјешног партнерства Владе, локалних самоуправа и грађана“, оцијенио је потпредсједник Симовић. 

Он је изразио увјерење да ће сви капитални пројекти који се финансирају из капиталног буџета, уз додатне који се финансирају са нивоа ресора, који живот значе, посебно у руралним подручјима, за све заједно значити нова охрабрења и нове одговорности за будуће заједничке пројекте.

Симовић је изразио и охрабрење информацијама које је добио од предсједника Општине везано за резултате на извјесној пуној финансијској консолидацији локалних јавних финансија, а у чему ће посебно помоћи средства која је Влада опредијелила Општини, кроз измјене Закона о финансирању локалних самоуправа. 

Потпредсједник Симовић и предсједник Општине Петар Смоловић обишли су данас објекат који ће бити опремљен да буде Кућа пољопривреде за Сјевер Црне Горе. 

Према ријечима Симовића то ће бити адреса и дом за домаћине и предузетнике са Сјевера, у којој ће бити смјештене надлежне службе из области пољопривреде. „То ће бити њихов заједнички дом у коме ће сви заинтересовани добити потребне информације и стручну подршку“, поручио је Симовић.

До краја године вода са водовода у Добракову

Потпредсједник Симовић обишао је данас и завршну фазу изградње водовода Добраково – Кање - Метањац, са којег ће воду добити више од 300 домаћинстава у три мјесне заједнице, као и гранични прелаз Добраково. 

„Ово је нова потврда одговорности у реализацији договореног. Вјерујем да ћемо овај пројекат завршити до краја године“, казао је Симовић. 

Он је подсјетио да је камен темељац постављен крајем 2017, да је пројекат веома захтјеван у техничком и финансисјом смислу, да је водозвориште у сусједној пријатељској Србији, те да је након добијања свих сагласности вода преведена преко Лима. „Питање је мјесеца када ћемо обрадовати мјештане ових подручја“, казао је Симовић.
MPRR MPRR
Смоловић: Доказ да можемо испунити обећања када смо заједно 

Предсједник Општине Петар Смоловић изразио је задовољство посјетом потпредсједника Владе током које је констатовано да направљен напредак у бројним областима, од сегмента консолидације јавних финансија до реализације пројеката од значаја за развој Бијелог Поља и бољи квалитет живота сваког грађшанина општине. „Кућа пољопривреде биће значајна за Сјевер и за Бијело Поље које јесте центар Сјевера. Сеоски водовод у Добракову пријемјер је добре сарадње између мјесне заједнице, Општине, ИФАД пројекта и Владе. Показујемо да ова сарадња на свим нивоима дјелује“, казао је Смоловић. 

На крају радне посјете Симовић је посјетио успјешног предузетника – Рибњак предузећа Оптицон-Рибарство Идризовић у мјесту Бистрица, с циљем да се на терену сагледају потенцијали и могућности за развој овог сектора, као и нових подстицаја за развој слатководне аквакултуре. 

Концесионари да санирају путеве или слиједи раскид уговора

Потпредсједник Симовић је одржао и састанак са члановима општинске Комисије за преглед стања локалних путева које користе концесионари шума на подручју ове општине, а која је формирана у априлу прошле године у циљу ангажованијег односа према контроли концесионара у диејлу употребе локалних путева и друге инфарструктуре. Састанку су присуствовао и директор Управе за шуме Нусрет Калач и државни секретар за шумарство и дрвну идустрију у Министарству пољопривреде Милосав Анђелић. 
MPRR MPRR
Потпредсједник Симовић је је истакао да се сада може рећи да се постигао одређен напредак по том питању, али да се мора наставити још снажније и ефикасније. 

„Већ дуже вријеме, с правом, имамо примједбе мјештана да би концесионари могли бити одговорнији према локалним путевима. Данас смо дговорили наше друге заједничке активности по том питању. Договорили смо да ојачамо Комисију са комуналном полицијом, Управом полиције и да концесионари буду под дневним надзором у смислу поштовања обавеза у дијелу локалне инфраструктите. Све што не буде реализовано у складу са локалним прописима, биће основ за раскидање концесионих уговора од стране Управе за шуме“, поручио је Симовић додајући да је изгледа такво рјешење једини начин који ће разумјети одређен број концесионара црногорских шума. 




ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?