Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Nuhodžić: Bezbjednost građana i kvalitet usluga na prvom mjestu; dobri rezultati u borbi protiv kriminala

Ministar Nuhodžić: Bezbjednost građana i kvalitet usluga na prvom mjestu; dobri rezultati u borbi protiv kriminala
Datum objave 28.03.2019 16:34 | Autor MUP | Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ispis Štampaj stranicu
Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova sa organom u sastavu u 2018. godini. Govoreći o ostvarenim rezultatima, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je kazao da je pozitivan trend iz 2017. nastavljen i u 2018. godini, čime je potvrđen visok stepen povjerenja u rad MUP-a i Policije.

Kada je u pitanju pružanje usluga za izdavanje ličnih isprava, ministar je naveo da je povećan nivo kvaliteta i da su smanjene gužve na šalterima, te da će se i u narednom periodu raditi na tome da se usluge učine još dostupnijim građanima i privrednim subjektima. Ministar je najavio da se planira izrada novih ličnih identifikacionih dokumenata tzv. treće generacije, kako bi građanima bio obezbijeđen lakši pristup elektronskim uslugama.

Ukazao je i na važnost unapređenja sistema zaštite i spašavanja, kroz nabavku opreme, osposobljavanje operativnih jedinica koje djeluju u vanrednim situacijama i edukaciju građana.

U cilju usvajanja Šengen standarda, instalirana je savremena oprema za nadzor na graničnim prelazima, kazao je ministar i dodao da će se u ovoj godini početi sa izgradnjom ili rekonstrukcijom graničnih prelaza Ranče, Šćepan Polje i Vraćenovići, što će uticati na brži protok ljudi, ali i na povećanje sigurnosti i bezbjednosti naših granica.

„Zahvaljujući podršci Vlade i premijera Markovića, aktivno smo radili na rješavanju jednog od najvažnijih životnih pitanja naših zaposlenih, pa će tako oko 850 porodica u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Žabljaku, Cetinju i drugim gradovima na sjeveru i jugu, riješiti stambeno pitanje pod povoljnim uslovima“, saopštio je ministar.

Predstavljajući rezultate rada Uprave policije, Nuhodžić je naglasio da se ukupno stanje bezbjednosti u Crnoj Gori zasniva na dobroj međuresorskoj saradnji, prvenstveno Policije i Specijalnog državnog tužilaštva.

„U saradnji sa Tužilaštvom, a posebno sa Specijalnim državnim tužilaštvom, podnijeto je 180 krivičnih prijava protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesentnih lica. To je bolji rezultat u odnosu na 2017. godinu, kada je podnijeto 48 krivičnih prijava. Spriječeno je izvršenje više od 20 planiranih likvidacija članova suprotstavljenih kriminalnih grupa. Ovo je bolji rezultat u odnosu na 2017. godinu, kada je spriječeno izvršenje sedam likvidacija
“, naveo je ministar.

Visokorangirani pripadnici organizovanih kriminalnih grupa su bili u bjekstvu prethodnih godina, da bi u 2018. lisice na ruke bile stavljene jednom broju njih za kojima je INTERPOL raspisao međunarodne potjernice (hapšenja u Turskoj, Bugarskoj, Češkoj, Kosovu), a nastavljena je i borba protiv narko dilera zaplijenom preko 3 tone raznih vrsta narkotika, kazao je ministar.

„Bilježimo i veoma dobre rezultate na rasvjetljavanju krivičnih djela protiv života i tijela. Od 109 krivičnih djela po nepoznatom učiniocu, rasvijetljeno je 95 ili 87 odsto. U 2017. godini, odnosno u 2018. je registrovano po 11 krivičnih djela ubistvo i teško ubistvo, što je za 55 odsto manje u odnosu na 2016. godinu kada su bila 24 ubistva. Od 11 ubistava, riješeno je osam, a rasvijetljena su i krivična djela iz prethodnog perioda“, naveo je ministar Nuhodžić.

„Ono što je zabrinjavajuće jeste trend rasta maloljetničke delinkvencije za 15,8 odsto. Ovaj podatak je jasan signal da sve institucije u sistemu odgovornosti treba da daju veći doprinos, jer smo ovih dana svjedoci vršnjačkog nasilja među najmlađom populacijom koja treba da bude budućnost ovog društva“, istakao je ministar.

Ministar je kazao da je bezbjednost u saobraćaju poboljšana, o čemu svjedoči i podatak da je broj smrtno stradalih lica smanjen za 23,8 odsto, kao i da je smanjen broj teže i lakše povrijeđenih lica. Podsjetio je i da je Crna Gora prošlog ljeta bila jedna od najbezbjednijih turističkih destinacija, a tome u prilog su i operativne akcije štaba „Ljeto 2018“.

„Prioriteti u radu MUP-a i Uprave policije u ovoj godini biće zaštita i poštovanje ljudskih prava građana, održavanje javnog reda i mira, nastavak obračuna sa organizovanim kriminalom, rasvjetljavanje najtežih krivičnih djela, prvenstveno ubistava, suzbijanje ulične prodaje droge, kao i borba protiv svih oblika nasilja, unapređenje regionalne i međunarodne saradnje, jačanje saradnje sa građanima“, naglasio je ministar Nuhodžić.

U zaključku izlaganja, ministar je iskazao mišljenje da u kaznenoj politici ima prostora za pooštravanje sankcija za višestruke povratnike i počinioce teških krivičnih djela, što ujedno predstavlja i važan preventivni mehanizam.

Vlada najoštrije osudila napad na imovinu porodice Tomkić: Policija intenzivno radi na rasvjetljavanju, napadače najoštrije kazniti

Na današnjoj sjednici Vlade razgovaralo se i o jučerašnjem napadu na imovinu porodice Tomkić iz Berana. Ministar je ovom prilikom istakao stav Vlade i iznio najoštriju osudu, ističući da se radi o gnusnom i kukavičkom činu, koji nije u prilog mulitietničkim Beranama ni Crnoj Gori. Naveo je da pojedinačni slučajevi neće narušiti taj sklad, kao i da crnogorske institucije neće dozvoliti da se ovakvi primjeri ukorijene u Crnoj Gori.

“Policija svim kapacitetaima i nadležni organi rade na rasvjetljavanju i vjerujem da će otkriti počinioce a onda je na nadležnim organima da ih najoštrije kazne. Crna Gora je država u kojoj možemo da živimo bez obzira na vjeru i naciju i to smo pokazali u težim uslovima. Ovaj slučaj obavezuje policiju da porodica bude pod punom zaštitom policije”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, dodajući da je na nadleženim institucijama da do kraja urade svoj posao.

Ministar je takođe prenio stav Vlade u vezi sa rasističkim parolama koje su se čule na utakmici Crna Gora-Engleska, naglasivši da one ne mogu narušiti prepoznatljivost Crne Gore, koja je tolerantna za sve razlike.


MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA