Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић: Безбједност грађана и квалитет услуга на првом мјесту; добри резултати у борби против криминала

Објављено: 28.03.2019. 21:34 Аутор: МУП


Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Извјештај о раду и стању у управним областима из надлежности Министарства унутрашњих послова са органом у саставу у 2018. години. Говорећи о оствареним резултатима, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић је казао да је позитиван тренд из 2017. настављен и у 2018. години, чиме је потврђен висок степен повјерења у рад МУП-а и Полиције.

Када је у питању пружање услуга за издавање личних исправа, министар је навео да је повећан ниво квалитета и да су смањене гужве на шалтерима, те да ће се и у наредном периоду радити на томе да се услуге учине још доступнијим грађанима и привредним субјектима. Министар је најавио да се планира израда нових личних идентификационих докумената тзв. треће генерације, како би грађанима био обезбијеђен лакши приступ електронским услугама.

Указао је и на важност унапређења система заштите и спашавања, кроз набавку опреме, оспособљавање оперативних јединица које дјелују у ванредним ситуацијама и едукацију грађана.

У циљу усвајања Шенген стандарда, инсталирана је савремена опрема за надзор на граничним прелазима, казао је министар и додао да ће се у овој години почети са изградњом или реконструкцијом граничних прелаза Ранче, Шћепан Поље и Враћеновићи, што ће утицати на бржи проток људи, али и на повећање сигурности и безбједности наших граница.

„Захваљујући подршци Владе и премијера Марковића, активно смо радили на рјешавању једног од најважнијих животних питања наших запослених, па ће тако око 850 породица у Подгорици, Никшићу, Бијелом Пољу, Жабљаку, Цетињу и другим градовима на сјеверу и југу, ријешити стамбено питање под повољним условима“, саопштио је министар.

Представљајући резултате рада Управе полиције, Нухоџић је нагласио да се укупно стање безбједности у Црној Гори заснива на доброј међуресорској сарадњи, првенствено Полиције и Специјалног државног тужилаштва.

„У сарадњи са Тужилаштвом, а посебно са Специјалним државним тужилаштвом, поднијето је 180 кривичних пријава против припадника организованих криминалних група и безбједносно интересентних лица. То је бољи резултат у односу на 2017. годину, када је поднијето 48 кривичних пријава. Спријечено је извршење више од 20 планираних ликвидација чланова супротстављених криминалних група. Ово је бољи резултат у односу на 2017. годину, када је спријечено извршење седам ликвидација
“, навео је министар.

Високорангирани припадници организованих криминалних група су били у бјекству претходних година, да би у 2018. лисице на руке биле стављене једном броју њих за којима је ИНТЕРПОЛ расписао међународне потјернице (хапшења у Турској, Бугарској, Чешкој, Косову), а настављена је и борба против нарко дилера заплијеном преко 3 тоне разних врста наркотика, казао је министар.

„Биљежимо и веома добре резултате на расвјетљавању кривичних дјела против живота и тијела. Од 109 кривичних дјела по непознатом учиниоцу, расвијетљено је 95 или 87 одсто. У 2017. години, односно у 2018. је регистровано по 11 кривичних дјела убиство и тешко убиство, што је за 55 одсто мање у односу на 2016. годину када су била 24 убиства. Од 11 убистава, ријешено је осам, а расвијетљена су и кривична дјела из претходног периода“, навео је министар Нухоџић.

„Оно што је забрињавајуће јесте тренд раста малољетничке делинквенције за 15,8 одсто. Овај податак је јасан сигнал да све институције у систему одговорности треба да дају већи допринос, јер смо ових дана свједоци вршњачког насиља међу најмлађом популацијом која треба да буде будућност овог друштва“, истакао је министар.

Министар је казао да је безбједност у саобраћају побољшана, о чему свједочи и податак да је број смртно страдалих лица смањен за 23,8 одсто, као и да је смањен број теже и лакше повријеђених лица. Подсјетио је и да је Црна Гора прошлог љета била једна од најбезбједнијих туристичких дестинација, а томе у прилог су и оперативне акције штаба „Љето 2018“.

„Приоритети у раду МУП-а и Управе полиције у овој години биће заштита и поштовање људских права грађана, одржавање јавног реда и мира, наставак обрачуна са организованим криминалом, расвјетљавање најтежих кривичних дјела, првенствено убистава, сузбијање уличне продаје дроге, као и борба против свих облика насиља, унапређење регионалне и међународне сарадње, јачање сарадње са грађанима“, нагласио је министар Нухоџић.

У закључку излагања, министар је исказао мишљење да у казненој политици има простора за пооштравање санкција за вишеструке повратнике и починиоце тешких кривичних дјела, што уједно представља и важан превентивни механизам.

Влада најоштрије осудила напад на имовину породице Томкић: Полиција интензивно ради на расвјетљавању, нападаче најоштрије казнити

На данашњој сједници Владе разговарало се и о јучерашњем нападу на имовину породице Томкић из Берана. Министар је овом приликом истакао став Владе и изнио најоштрију осуду, истичући да се ради о гнусном и кукавичком чину, који није у прилог мулитиетничким Беранама ни Црној Гори. Навео је да појединачни случајеви неће нарушити тај склад, као и да црногорске институције неће дозволити да се овакви примјери укоријене у Црној Гори.

“Полиција свим капацитетаима и надлежни органи раде на расвјетљавању и вјерујем да ће открити починиоце а онда је на надлежним органима да их најоштрије казне. Црна Гора је држава у којој можемо да живимо без обзира на вјеру и нацију и то смо показали у тежим условима. Овај случај обавезује полицију да породица буде под пуном заштитом полиције”, казао је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, додајући да је на надлеженим институцијама да до краја ураде свој посао.

Министар је такође пренио став Владе у вези са расистичким паролама које су се чуле на утакмици Црна Гора-Енглеска, нагласивши да оне не могу нарушити препознатљивост Црне Горе, која је толерантна за све разлике.


МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?