Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Jovetić: Za prvih šest mjeseci smanjen broj zaposlenih na lokalnom nivou za 475

Jovetić: Za prvih šest mjeseci smanjen broj zaposlenih na lokalnom nivou za 475
Datum objave 28.03.2019 17:13 | Autor MJU

Ispis Štampaj stranicu


Napravljena uštede od 3.4 miliona eura

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Analizu efekata kratkoročnih mjera Plana optimizacije u skladu sa Programom rada Vlade za 2019. godinu. Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Goran Jovetić, je predstavljajući Analizu kazao da se nakon pola godine Plana optimizacije, već može govoriti o efektima Plana, odnosno o pozitivnim trendovima, iako se radi o kratkom periodu implementacije od pola godine. 

Jovetić je rekao da je Analiza kratkoročnih efekta Plana optimizacije pokazala da je došlo do usporavanja rasta broja zaposlenih u ukupnoj javnoj upravi, te da je za prvih šest mjeseci smanjen broj zaposlenih na lokalnom nivou za 3.9%, odnosno 475 zaposlenih je manje na lokalnom nivou na početku 2019. godine. 

Analiza efekata kratkoročnih mjera Plana optimizacije pokazala da se, u trendu ukupnog rasta zaposlenosti, smanjuje relativno učešće zaposlenosti u javnoj upravi. Tako je decembra 2017. godine, zaposlenost u javnoj upravi činila 28,2% ukupne zaposlenosti, dok se u decembru 2018. smanjila na 26,8% , odnosno za 1,4%. On je kazao da je ovakav model, odnosno Plan optimizacije, uticao i na povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru, što je bio i cilj. 

Jovetić je kazao da je veoma značajna politička podrška ovom procesu, jer se ovakvi procesi ne mogu realizovati bez političke podrške. U tom smislu, važnu ulogu je imao je i uži kabineta koji je davao saglasnosti na zapošljavanja. Analiza je pokazala da nije bilo ovakvog mehanizma kontrole da bi danas imali više 1.488 zaposlenih, te da ako bi to posmatrali iz fiskalnog ugla, možemo reći da je napravljena ušteda od 3.4 miliona eura. 

On je kazao da je cilj analize da se utvrdi u kom pravcu idemo, kakvi su trendovi, te da na osnovu toga procjenjujemo u kojem pravcu treba nastaviti sa ovim aktivnostima, te da li postoji prostor za korekciju određenih mjera. 

Cilj optimizacije je, ocijenio je Jovetić, da stvaramo što kvalitetnije usluge za građane i privredu, te upravo takvim pristupom i kvalitetom usluga utičemo na povećanje konkurentnosti naše privrede i sistema i povećanje BDP-a.


MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE