Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јоветић: За првих шест мјесеци смањен број запослених на локалном нивоу за 475

Објављено: 28.03.2019. 22:13 Аутор: МЈУ

Направљена уштеде од 3.4 милиона еура

Влада је на данашњој сједници усвојила Анализу ефеката краткорочних мјера Плана оптимизације у складу са Програмом рада Владе за 2019. годину. Државни секретар у Министарству јавне управе, Горан Јоветић, је представљајући Анализу казао да се након пола године Плана оптимизације, већ може говорити о ефектима Плана, односно о позитивним трендовима, иако се ради о кратком периоду имплементације од пола године. 

Јоветић је рекао да је Анализа краткорочних ефекта Плана оптимизације показала да је дошло до успоравања раста броја запослених у укупној јавној управи, те да је за првих шест мјесеци смањен број запослених на локалном нивоу за 3.9%, односно 475 запослених је мање на локалном нивоу на почетку 2019. године. 

Анализа ефеката краткорочних мјера Плана оптимизације показала да се, у тренду укупног раста запослености, смањује релативно учешће запослености у јавној управи. Тако је децембра 2017. године, запосленост у јавној управи чинила 28,2% укупне запослености, док се у децембру 2018. смањила на 26,8% , односно за 1,4%. Он је казао да је овакав модел, односно План оптимизације, утицао и на повећање запослености у приватном сектору, што је био и циљ. 

Јоветић је казао да је веома значајна политичка подршка овом процесу, јер се овакви процеси не могу реализовати без политичке подршке. У том смислу, важну улогу је имао је и ужи кабинета који је давао сагласности на запошљавања. Анализа је показала да није било оваквог механизма контроле да би данас имали више 1.488 запослених, те да ако би то посматрали из фискалног угла, можемо рећи да је направљена уштеда од 3.4 милиона еура. 

Он је казао да је циљ анализе да се утврди у ком правцу идемо, какви су трендови, те да на основу тога процјењујемо у којем правцу треба наставити са овим активностима, те да ли постоји простор за корекцију одређених мјера. 

Циљ оптимизације је, оцијенио је Јоветић, да стварамо што квалитетније услуге за грађане и привреду, те управо таквим приступом и квалитетом услуга утичемо на повећање конкурентности наше привреде и система и повећање БДП-а.


МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?