Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada utvrdila Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskim savjetnicima

Objavljeno: 04.04.2019. 22:37 Autor: Ministarstvo finansija
Ministarstvo finansija

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o  poreskim savjetnicima.

„Sredinom 2007. godine donijet je poseban Zakon o poreskim savjetnicima kojim je ustanovljeno novo zanimanje poreski savjetnik (slično advokatima i notarima), kao nezavisno i samostalno zanimanje, u cilju pružanja savjeta poreskim i carinskim obveznicima. Ovim zakonom su uređeni uslovi za obavljanje poslova poreskog savjetnika, organizovanje ispita za poreskog savjetnika, izdavanje i oduzimanje licence za rad, prava, obaveze i odgovornost poreskog savjetnika, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje ove djelatnosti“, saopštila je v.d. Generalne direktorice Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija, Biljana Peranović.

Takođe je kazala da u skladu sa obavezama koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i u svrhu ispunjavanja uslova iz Poglavlja 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, Crna Gora ima obavezu da ispuni sve uslove za punu primjenu Direktive o uslugama na unutrašnjem tržištu 2006/123/EZ do dana pristupanja Evropskoj uniji. S tim u vezi, nametnula se potreba za donošenje predloženog zakona, kojim će se izvršiti usklađivanje važećeg Zakona o poreskim savjetnicima sa navedenom direktivom. Važno je napomenuti da implementacija Direktive o uslugama ima za cilj korišćenje prednosti jedinstvenog tržišta usluga kako za pružaoce, tako i za korisnike usluga.

„Predloženim izmjenama, izvršiće se izjednačavanje rezidentnih i nerezidentnih fizičkih i pravnih lica (državljani država članica Evropskog ekonomskog prostora) u pogledu obavljanja poslova poreskog savjetnika u Crnoj Gori, u cilju usklađivanja sa Direktivom u uslugama na unutrašnjem tržištu, koja ima za cilj korišćenje prednosti jedinstvenog tržišta usluga kako za pružaoce, tako i za korisnike usluga“, zaključila je v.d. Generalne direktorice Direktorata za poreski i carinski sistem.

PR Služba
Ministarstva finansija

Video - cijela konferencija za medije: https://youtu.be/p8P58ASJSX4

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?