Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о пореским савјетницима

Објављено: 04.04.2019. 22:37 Аутор: Министарство финансија
Ministarstvo finansija

Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о  пореским савјетницима.

„Средином 2007. године донијет је посебан Закон о пореским савјетницима којим је установљено ново занимање порески савјетник (слично адвокатима и нотарима), као независно и самостално занимање, у циљу пружања савјета пореским и царинским обвезницима. Овим законом су уређени услови за обављање послова пореског савјетника, организовање испита за пореског савјетника, издавање и одузимање лиценце за рад, права, обавезе и одговорност пореског савјетника, као и друга питања од значаја за обављање ове дјелатности“, саопштила је в.д. Генералне директорице Директората за порески и царински систем у Министарству финансија, Биљана Перановић.

Такође је казала да у складу са обавезама које произилазе из Споразума о стабилизацији и придруживању и у сврху испуњавања услова из Поглавља 3 – Право оснивања предузећа и слобода пружања услуга, Црна Гора има обавезу да испуни све услове за пуну примјену Директиве о услугама на унутрашњем тржишту 2006/123/ЕЗ до дана приступања Европској унији. С тим у вези, наметнула се потреба за доношење предложеног закона, којим ће се извршити усклађивање важећег Закона о пореским савјетницима са наведеном директивом. Важно је напоменути да имплементација Директиве о услугама има за циљ коришћење предности јединственог тржишта услуга како за пружаоце, тако и за кориснике услуга.

„Предложеним измјенама, извршиће се изједначавање резидентних и нерезидентних физичких и правних лица (држављани држава чланица Европског економског простора) у погледу обављања послова пореског савјетника у Црној Гори, у циљу усклађивања са Директивом у услугама на унутрашњем тржишту, која има за циљ коришћење предности јединственог тржишта услуга како за пружаоце, тако и за кориснике услуга“, закључила је в.д. Генералне директорице Директората за порески и царински систем.

ПР Служба
Министарства финансија

Видео - цијела конференција за медије: хттпс://yоуту.бе/п8П58АСЈСX4

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?