Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović u Ujedinjenim Arapskim Emiratima: Uskoro potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture sa UAE

Objavljeno: 09.04.2019. 18:12 Autor: Ministarstvo kulture
MKUMinistar kulture Aleksandar Bogdanović je tokom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima razgovarao sa ministarkom kulture i znanja Ujedinjenih Arapskih Emirata, NjE Nourom Al Kaabi i državnim ministrom Ujedinjenih Arapskih Emirata, NjE Zakijem Anvarom Nuseibehom

Tokom susreta sa ministarkom kulture i znanja Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nourom Al Kaabi ministar Bogdanović je razgovarao o mogućnostima za saradnju između dvije zemlje u oblasti kulture. Sagovornici su istakli da je od velikog značaja što skorije potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture na čijem usaglasavanju trenutno rade ministarstva kulture. Bilo je riječi i o razmjeni iskustava u oblasti razvoja kreativnih industrija, koje su sagovornici definisali kao veoma bitne za podsticanje razvoja proizvoda i usluga utemeljenih na elementima kulture i umjetnosti, kao i povezivanju umjetnika dvije zemlje.

Poseban akcenat ministri su stavili na uspostavljanje saradnje na polju kinematografije. Ministar Bogdanović je istakao da je Crna Gora posebno zainteresovana za koprodukcionu saradnju i upoznao ministarku Al Kaabi sa podsticajnim mjerama za snimanja u Crnoj Gori, koja su na nivou od 25% od utrošenih sredstava. Ministarka Al Kaabi je izrazila zadovoljstvo mogućnošću za uspostavljanjem saradnje u oblasti kinematografije kroz relevantne institucije u obije zemlje.

Ministar Bogdanović je u Abu Dabiju razgovarao i sa državnim ministrom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Zakijem Anvarom Nuseibehom. Sagovornici su razgovarali o organizaciji Expo Dubai 2020, čija je tema “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti” i planovima za predstavljanje Crne Gore na ovoj prestižnoj smotri. Takođe, na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti da Ujedinjeni Arapski Emirati finansijski podrže realizaciju nekoliko projekata konzervacije i restauracije kulturnih dobara islamske arhitekture u Crnoj Gori.

MKU        MKU

Sagovornici su se saglasili da je jedan ovakav dogadjaj, kakav je Samit kulture 2019. u Abu Dabiju izuzetna prilika za promociju, uvažavanje i prihvatanje kulturne raznolikosti.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović učestvuje na Samitu kulture 2019. u Abu Dabiju, na poziv ministarke kulture i znanja Ujedinjenih Arapskih Emirata NjE Noure Al Kaabi. 

Uz ministra Bogdanovića, na Samitu kulture 2019. u Abu Dabiju učestvuje i ambasadorka Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanka Jeknić.










MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?